Malva neglecta - sléz přehlížený

Slovensky: Slez nebadaný

Čeleď: Malvaceae - slézovité

 

POPIS:

Jednoletá až vytrvalá, 10 až 100 cm dlouhá bylina. Lodyha poléhavá až vystoupavá, od báze větvená, chlupatá. Listy dlouze řapíkaté, chlupaté, ledvinovité, 3 až 5laločné, horní listy max. do 2/3 dlanitě zařezávané. Květy vyrůstají ve svazečcích v úžlabí listů, korunní lístky růžové až bílé, nejméně 2x delší nežli kalich. Kvete v VI až X.

STANOVIŠTĚ:

Rumiště, podél cest, pustá místa obcí, dvory, podél plotů, zahrady, preferuje půdy středně vlhké, dusíkaté, s oblibou v okolí kravínů, hnojišť apod.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR takřka v každé obci od nížin po pahorkatiny, ve vyšších polohách řidčeji (max. asi 680 m n.m.). Původně rostl zřejmě jen v Přední a Střední Asii, již v dávných dobách se však šířil i do dalších oblastí Eurasie a severní Afriky, dnes v Evropě až po 68° severní šířky, chybí na některých středomořských ostrovech, v Asii na východě po Mongolsko, Čínu, Bangladéš, v Africe na severozápadě a ojediněle v Egyptě, druhotně zavlečen do Severní Ameriky, Chile, Austrálie, na Nový Zéland.

LÉČITELSTVÍ:

Obsahuje zejména sliz (v listech a květech), vitamín C, karoten, antokyanová barviva (v květech), třísloviny (v listech), organické kyseliny, v semenech množství oleje.
Sbírá se květ (Flos malvae), list (Folium malvae) nebo kvetoucí nať (Herba malvae). List se sbírá v červnu před rozkvětem, květ a nať v červenci a srpnu. List nesmí být napaden rzí slézovou (pozná se podle oranžovočervených až hnědých skvrn).
Užívá se při žaludečních či dvanácterníkových vředech, jako kloktadlo při zánětu dutiny ústní či při kašli, ve formě koupele se osvědčil při ekzémech (zejména atopickém), neboť tlumí zánětlivost a svědění. Připravuje se ve formě nálevu nebo macerátu, pije se po malých dávkách v průběhu celého dne. Pasta připravená z práškovaného slézu smíchaného v trošce vody odstraňuje kruhy pod očima.

DALŠÍ UŽITÍ:

V době starého Řecka a Říma, ale i ve středověku, byly mladé listy oblíbenou salátovou zeleninou. Obliba slézu přehlíženého byla mimo jiné zřejmě hlavní příčinou jeho masivního rozšíření po takřka celé Evropě.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Vendela napsal(a) dne 22.1.2014:
Je to skutočne nebeský dar táto bylinka. A je škoda ju len zalievať sparovať a šokovať. Je to vynikajúce tonikum na celé telo. Ja jem mladé lístky priamo, je to super. Robím si ranný štartovací drink: v odšťavovači si urobím štavu zo slezových listov a stoniek 1 dcl, alebo koľko máte, šťavu z jedného jablka, šťavu z polky citrónu a 1 dcl poďakovanej vody. Je to úžasné pohladenie pre vaše vnútorné orgány. Z celej malvy si robím základnú vodu na šampón na vlasy: rozmixujte slez dolejte vodu, nechajte odstáť asi hodinu a potom to precediť, máte gelovitú tekutinu, do ktorej si pridáte trochu obyčajného šampónu a premasírujete pokožku hlavy cca 3 min.
aj polievka sa z neho varí :-).

Honza napsal(a) dne 21.7.2013:
Zdravím, je mně 37 a dnes jsem se na netu dočetl, že mám z největší pravděpodobností fimózu. Taky jsem se dočetl, že u malých dětí na tuto nemoc pomáhá sléz přehlížený. Zajímalo by mě, jestli tato rostlina léčí fimózu pouze u malých dětí nebo zvládne i dospělé. Nějak se mně totiž nechce na obřízku... Předem díky za odpověď.

  • ifb napsal(a) dne 29.10.2013:
    mě by to taky zajímalo, malý má 2 ročky a dr. mi navrhla zákrok v 2 a půl letech. Děkuji za odpověď.

kika napsal(a) dne 13.5.2013:
dobry den,cetla jsem na jedne diskuzi ze slez plany je dobry na koupel u z uzene detske predkosky.je to mozne?pokud ano,jak se tato koupel pripravuje?dekuji za odpoved

  • Dana napsal(a) dne 11.6.2013:
    Koupel se připraví tak, že 2 polévkové lžíce drogy spaříme 1/2 l vody a necháme 10 minut vyluhovat. Lze použít i na obklady.

  • Malkah napsal(a) dne 11.6.2013:
    řeším stejný problém, ale na těchto webovkách jsem našla jiný návod http://nanicmama.sme.sk/lekvaren/fimoza-alebo-ako-som-syna-pred-operaciou-zachranila
    s "koupelema" (syn sedí na nočníku plném macerátu) jsme teprve začli tak zatím nevím, jaká je úspěšnost, ale reakce na těch webovkách byly pozitivní, doufám že to zabere

Adámek napsal(a) dne 22.3.2013:
Já používám sléz hlavně na odřeniny, rány a všude kde je šance, že se mě to zanítí. Funguje to spolehlivě, až dodatečně jsem zjistil, že to má další léčivé účinky.
Akorád ted po přestěhování ho nemám neboť zůstal na jiné zahradě. Dá se někdě pořídit semínka? Sice kupuji v lékárně slez maurský, ale rád bych si to opět sám pěstoval.

Katarína Klempová napsal(a) dne 26.7.2010:
Píše sa, že druhov Malva je veľa... našla som nejaký slez pri poliach blízko dediny, sú všetky druhy liečivé?
Listy boli menšie - tak do jednej tretiny dlane (ale po dlhom suchu). kvet fialovo-biely z výraznými stredovými pásikmy, boli tam aj "bochníčky". Môžem si slez s niečim pomýliť?
Za odpoveď ďakujem.

WhiteDelphine napsal(a) dne 18.7.2009:
U nás roste slézu přehlíženého poměrně dost. Je to opravdu zázračná bylinka - ne plevel!
Díky za vaše rady. Určitě se budou hodit.

Naatt napsal(a) dne 20.6.2009:
Patáčky používáme léta a v naší rodině nesmí chybět. Já si používání vybavuju už od prababičky. Je fantastický na hnisající, zanícené rány. A to se opravdu po krátké době zázraky dějí ... tento plevel se sbírá celý krom kořene. Bohužel ho poslední dobou nemohu nějak najít...:-(

Roman napsal(a) dne 24.5.2009:
Jako prcek jsem jedl plody (chlebíček), zajímalo by mě, co všechno plody obsahují a zda jejich konzumace není naškodu. Díky

Marie napsal(a) dne 27.10.2008:
Dobrý den, prosím o radu, četla jsem že čaj ze Slézu přehlíženého se používá jako podpůrný lék na Rozedmu plic na rozpouštění hlenů.
Děkuji za odpověď!
Marie

  • Lea Petráčková napsal(a) dne 24.9.2009:
    Sléz se opravdu používá při různých onemocněních dých.cest.
    Obsahuje rostlinné slizy a podporuje vykašlávání.Všem doporučuji.

bylinka66 napsal(a) dne 14.8.2008:
Sléz používám nejčastěji na špatně se hojící rány.Spařím čerstvé listy,rozložím na pláténko nasáté výluhem ze slézu a připevním přímo na ránu.Přes noc nechám působit a věřte,nevěřte,zázraky se dějí...

  • Naďa napsal(a) dne 26.5.2009:
    Souhlasím, dokonce mého manžela zachránil před amputací prstu. Pan doktor se divil, jaký obrat nastal během dvou dnů. Nenechám na něj dopustit.

  • Janka napsal(a) dne 2.6.2009:
    Také s tím mám výborné zkušenosti. Vše se výborně a rychle hojí a nevysušuje jako heřmánek.

Táňa Böhmová napsal(a) dne 29.4.2008:
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat která část rostliny se sbírá a poté používá na atopický ekzém.Zda užívat i vnitřně či ve formě obkladů. Děkuji za Vaši odpověď T.Böhmová Brno

  • Jos. A. Zentrich - bylinář napsal(a) dne 12.5.2008:
    Ze slézu přehlíženého (Malva neglecta) se používá nejlépe kvetoucí nať a užívá se vnitřně i formou obkladů. Vnitřně 2-4x denně šálek nálevu =150 ml, spařovat horkou, ale ne vroucí vodou, luhovat 10 minut. V některých případech se osvědčilo připravit čaj v destilované vodě - může být i technická z drogerie - máčet do něho tampony a krouživými pohyby jakoby ekzematická místa "vymývat". Dělat 1-2x denně, podle reakce pokožky.

Komentáře   

Ivanka
# Od babičky...Ivanka 2019-08-20 14:21
Už jako malé mi i všem doma babička vařila nasbíraný a usušený Sléz a přikládala obklady z něj na rány. To byl zázrak, vždy jsem byla doslova v údivu jak rychle rány zatahuje a hojí. Je to dar, tato bylina a to doslova. Všem doporučuji, zabraňuje i zanícení a zatahuje rány. :-)
AlenaPet
# SemínkaAlenaPet 2019-05-18 16:54
Jako děti jsme jedli semínka slézu, která byla trochu slizká ale dobrá, babička tomu říkala ,, chlebíček"
Jirka
# doba užíváníJirka 2017-03-01 20:59
Užívám sléz přehlížený na regeneraci žaludeční sliznice. Prosím o radu jak dlouho se může bylina užívat.
Děkuji Jirka
jaromír
# Malva neglectajaromír 2017-02-25 21:35
Dobrý večer paní Petro, za mých mladých let tento sléz rostl u nás na vesnici na návsi, nyní je ho poskromnu.
Pokud v letošní zimě nezmrzly rostliny, tak Vám můžu poslat jaromír.
Ivana Gajdošová
# Sléz přehlíženýIvana Gajdošová 2020-02-29 19:28
Dobrý den, pane Jaromíre,

přečetla jsem si, že byste mohl poskytnout rostlinku Slézu přehlíženého. Mám atopický exém a léčitel mně doporučil čerstvý sléz.Pokud byste tuto rostlinku měl, chtěla bych se zeptat na dopravu a cenu.

Děkuji mnohokrát předen za Vaši odpověď.

S přáním příjemného víkendu zdraví
Ivana
Petra Garberova
# KupimPetra Garberova 2017-02-23 23:03
Ahojte chcem sa opytat ci my neviete poradit kde kupim alebo obiednam popripade ak mi niekto vie pomoct,slez nevadany ale kvet za odpovede dakujem velmi krasne

Nemáte oprávnění psát komentáře.