Bellis perennis - sedmikráska obecná (chudobka)

Slovensky: Sedmokráska obyčajná

Čeleď: Asteraceae - hvězdnicovité (složnokvěté)

 

POPIS:

Vytrvalá, až 25 cm vysoká bylina. Lodyha přitiskle chlupatá, bezlistá, pouze s jedním květem. Listy v přízemní růžici, úzce obvejčité až kopisťovité, vroubkované, jednožilné, zúžené v široký řapík. Úbor 1 až 3 cm v průměru, jazykovité květy bílé až růžové, na špičce často červené, četné, terčovité květy žluté. Plodem je nažka asi 1 mm dlouhá. Kvete převážně v II až X, za příznivých zim kvete celoročně.

STANOVIŠTĚ:

Trávníky, zahrady, louky, pastviny, okraje cest.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR od nížin po horské oblasti hojně, celkově roste v Evropě a západní Asii.

LÉČITELSTVÍ:

Obsahuje saponiny, třísloviny, hořčiny, silici, sliz, minerální látky, pryskyřice, organické kyseliny, flavonoidy, inulin.
Sbírá se květ nebo kvetoucí nať, nejlépe na jaře, kdy obsahuje nejvíce účinných látek.
Droga podporuje vykašlávání, působí protizánětlivě, svíravě a hojivě. Osvědčila se při zánětech močových cest a při zánětu ledvinových klubíček. Zevně ve formě koupelí se užívá při různých kožních chorobách jako jsou ekzémy, lupénka, lišeje, vyrážky či akné a taktéž na špatně se hojící rány.
Působení sedmikrásky je velmi mírné a nenápadné, proto se uplatňuje zejména ve směsích, kam se často přidává "jen" pro zlepšení jejich vzhledu.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Iva napsal(a) dne 30.4.2012:
Dobrý den.Může mi někdo poradit,jak vlastně sedmikrásku použít v medicíně???Jestli sušené květy,nebo čerstvé,jak udělat nálev na omývání třeba akné nebo vyrážek???Díky

  • lenka napsal(a) dne 10.1.2013:
    dělala jsem sedmikraskovy med a je velmi dobry.samotne květy se přidavaji do zeleninovych salatů nebo se davaji zamrazit do ledu a pote do jakych koliv napojů-vypada to moc pěkně.

Hanina napsal(a) dne 18.3.2012:
Dobrý večer, někde jsem četla že se na jaře mají jíst květy sedmikrásky(syrové), nebo třeba v salátu . Je to pravda, a jaké to má účinky na zdraví? Děkuji, Hanka.

  • vláďa napsal(a) dne 19.3.2012:
    Květy sedmikrásek jsou výborné do pomazánek,odstraňují únavu,alespoň na mne tak působí. Dále několika mým přátelům pomohla od bolesti hlavy když několik květů snědli. Vláďa

Martina napsal(a) dne 26.2.2012:
Dobrý den proč lidé říkají sedmikrásce chudobka? Děkuji za radu M.

Mirka napsal(a) dne 21.5.2011:
Ta básnička mě fakt dostala. Nádherná, opravdu. Díky za ni. Zdraví Mirka.

dssds napsal(a) dne 1.4.2011:
jsou to krásné rostlinky

  • olda...777 napsal(a) dne 30.10.2011:
    tk ne asi jsou nádherné tk se mi líbí.... ;)))

Ondrej napsal(a) dne 27.5.2010:
je mozne aby z kvetu sedmikrasky vyrustali dalsi sedmikrasky?? Nasel sem to u kamose na zahrade... proste z kvetu vyrustali dalsi stonky s dalsima kvetama...

  • čarodějka 1 napsal(a) dne 30.5.2010:
    ano ty čaroději 2

Černý pes napsal(a) dne 29.3.2010:
Sedmikráska je výborná i při bolestech hlavy. Rozžvýkat 3 květy sedmikrásky. Pozor tři, tedy nevíc a ne míň.

  • Alena napsal(a) dne 26.4.2010:
    Dobrý den,slyšela jsem,že jsou sedmikrasky zdravé čerstvě utržené-přímá konzumace.Mají nějaké nežádoucí učinky,když jich sníte více než 3?

Anička napsal(a) dne 27.8.2009:
Ahoj, hrozně ráda bych sedmikrásku do trávníku, ale jak to udělat, když zahradnictví prodávají jen šlechtěné odrůdy??
Existuje někdo, kdo pěstuje ty obyčejné?:)
Děkuju

  • Anonym napsal(a) dne 23.3.2010:
    myslím že existuje ale ja to nejsem :)

  • Evu napsal(a) dne 8.5.2010:
    Na zahradě je máme odjakživa a s každým rokem jich je víc a víc, ale že bychom je pěstovali to rozhodně ne.Také nemáme šlechtěný trávník, takže je to celkem logické :)

  • Bonika napsal(a) dne 2.5.2012:
    Ahoj,já také toužím po sedmikrásce obyčejné ve svém trávníku a mám v úmyslu nasbírat a usušit květy a pak je do trávníku rozdrolit. Nejsem zahradník,ale myslím,že by to mohlo fungovat.Ještě by bylo dobré se sběrem počkat po opylování včelkama ;)

Jindřich František Bobák napsal(a) dne 16.7.2009:
Sedmikráska

Když umře brouček,
kvete sedmikráska
a chudobka jí říkají,
neboť ji vždycky
doprovází láska
těch, kdo na růže nemají.

Chudobné květinky
se krčí v trávě,
a tráva jimi rozkvétá.
Plíce i kůži vyléčí nám hravě
síla do květů zakletá.

  • Terka napsal(a) dne 26.5.2010:
    Nádherná báseň...opravdu,že jo! :)

  • jedinácti letá holka napsal(a) dne 20.5.2014:
    nádherná básen!Ta se povedla

Miroslav Litomiský napsal(a) dne 15.5.2009:
Sedmikrásky jsou moc krásné, milé a něžné. Ale dá se je v trávníku nějak omezit, když jejich množství je větší než velké, takže pro trávu už nezbývá skoro žádné místo?

  • Michal napsal(a) dne 5.6.2013:
    Jednoho dne se Bůh zeptal Sv. Františka ....
    Bůh: Franto, ty víš všechno o zahradách a přírodě, co se to děje tam dole ? Co se to stalo pampeliškám, fialkám, sedmikráskám a těm dalším rostlinkám, které jsem před věky vysázel?
    Měl jsem perfektní bezúdržbový zahradní plán. Ty rostliny rostly v jakékoliv půdě, vydržely sucho a hojně se samy množily. Nektar z dlouhotrvajících květů přitahoval motýly, včely a hejna zpěvných ptáků. Očekával jsem tedy, že už uvidím krásné zahrady plné barev a květů. Ale všechno co vidím jsou zelené fleky...
    Sv.František: To všechno ten lidé, kteří se tam usadili, Pane. Začali říkat tvým květinám \"plevel\", ze všech sil je hubí a nahrazují trávou.
    Bůh: Trávou? Ale to je tak nudné! Není to barevné. Nepřitahuje to včely, motýly, ani ptáky, jenom ponravy a žížaly. Je to citlivé na teplotní změny. Chtějí lidé opravdu aby tam rostla tráva?
    Sv.František: Očividně, Pane. Podstupují při jejím pěstování velké utrpení. Začnou každé jaro hnojit a hubí všechny ostatní rostliny, které se v trávníku objeví.
    Bůh: Jarní deště a teplé počasí pravděpodobně způsobuje, že tráva roste opravdu rychle. To musí být ti lidé velice štastní.
    Sv.František: Vypadá to, že ne, Pane. Jakmile trochu povyroste, sekají jí někdy i dvakrát do týdne.
    Bůh: Oni jí sekají? Suší jí jako seno?
    Sv.František: Nikoliv, Pane. Většina z nich trávu shrabává a dává do pytlů.
    Bůh: Do pytlů? Proč? Je to cenné? Prodávají to?
    Sv.František: Ne Pane, právě naopak. Platí za odvoz.
    Bůh: Tak počkej chvilku: Oni to hnojí, aby to rostlo, a když to roste, tak to sekají a platí za to, aby se toho zbavili?
    Sv.František: Ano, Pane.
    Bůh: Tihle lidé musí cítit velkou úlevu v létě, když vypínáme déšť a zapínáme horko. To dozajista zpomalí růst trávy a ušetří jim to hodně práce.
    Sv.František: Tomu nebudete věřit, Pane! Když tráva přestane růst tak rychle, vytáhnou hadice a platí ještě více peněz za zalévání, aby mohli pokračovat v sekání a odvážení.
    Bůh: Děsnej nesmysl! Alespoň že si nechali nějaké stromy. To bylo ode mne geniální, musím se pochválit. Stromům narostou na jaře listy pro krásu a letní stín. Na podzim opadají a vytvoří přirozenou pokrývku, aby zadržely vláhu v půdě a chránily tak stromy a keře. Navíc se listí rozloží na kompost aby obohatily půdu. Je to přirozený cyklus života.
    Sv.František: Raději si sedněte, Pane. Místo toho lidé spadané listí  hrabou na velké hromady a platí za jejich odvoz.
    Bůh: To není možné!! A co dělají, aby chránili kořeny stromů a keřů před mrazem, a aby udrželi půdu vlhkou a nespečenou?
    Sv.František: Po tom, co vyhodí spadané listí, kupují něco v igelitových pytlích, čemu říkají mulč. Přivážejí to domů a rozsypávají to na místo listů.
    Bůh: A odkud tento mulč berou?
    Sv.František: Oni kácí stromy a rozemelou je, aby tento mulč vyrobili.
    Bůh: Dóóóst!!! Už na to raději nechci myslet. Svatá Kateřino, ty máš na starosti kulturní program. Jaký film je na pořadu dnes večer?
    Sv.Kateřina: \"Blbý a blbější\" Pane. Je to opravdu hloupý film o ...
    Bůh: To je OK, klidně to pusť. Myslím že jsem o tom už slyšel od Františka.....
    …... kde jsem jen udělal chybu ?!

Martin Smitka napsal(a) dne 2.2.2009:
Mohl by mi prosím někdo vysvětlit proč se sedmikráskám říká chudobka?

Lucie Rašková napsal(a) dne 14.1.2009:
Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli muze piti caje ze sedmikrasky procistovat jatra a tudiz nasledne pusobit proti akne. Budu vdecna za kazdou odpoved, Lucie

  • Jarda napsal(a) dne 24.5.2009:
    Ahoj Lucko,sedmikráska se docela úspěšně používá na akné,omýváním pokožky nálevem a je i výborná v kombinaci s mateřídouškou na čištění krve.

Komentáře   

Pavla Kusendová
# Odp.: Bellis perennis - sedmikráska obecnáPavla Kusendová 2018-01-15 18:39
Dobrý den,
pokud od Vás dostane i stará paní sedmikráskovou básničku v zimě, rozkvete ji trávník i ten, který z hlouposti vydláždili a usměje se radostí nad krásou a sluníčkem, i když venku fouká ledovec.Tuhle poetickou infekci je lépe prozářit svět než krutostí hrubých slov,která jako kdyby nešla vymýtit a přinášejí nemoc. Díky za uzdravování duší krásou slova.
Hana.H
# hormonalni migrenaHana.H 2016-06-07 22:17
Trpim dlouha leta na hormonalni migreny (v obdobi menstruace nebo ovulace, tridenni uporna bolest hlavy). Leky nepomahaji, jen triptany, které jsou drahé a dost dryák. Když kvetou sedmikrásky a denne si jich pár na zahradě dám, migrény nejsou. Vážně pomáhají jako žádná jiná bylinka na tento typ bolesti hlavy. I o příbuzné kopretině se říká, že je to "ženská" bylina. Kopretinu jsem jako profylaxi jedla jeden čas sušenou v tobolkách, ale ta nezabrala. Ale čerstvé zahradní sedmikrásky ano :-).

Nemáte oprávnění psát komentáře.