Vytisknout
Kategorie: Herbář rostlin
Zobrazení: 33370

Veronica chamaedrys - rozrazil rezekvítek

Slovensky: Veronika obyčajná

Čeleď: Plantaginaceae - jitrocelovité

 

POPIS:

Vytrvalá, 10 až 40 cm vysoká bylina. Lodyha se 2 řadami dlouhých chlupů, mimo tyto řady jen ojedinělé chlupy, poléhavá až vystoupavá. Listy přisedlé nebo krátce řapíkaté, vejčité, vroubkovaně pilovité, chlupaté. Květy v postranních, řídkých, dlouze stopkatých 10 až 30květých hroznech, tmavomodré, v ústí trubky bílé, 10 až 15 mm v průměru. Kvete v V až VIII.

STANOVIŠTĚ:

Louky, pastviny, meze, trávníky, zahrady, světlé lesy, preferuje půdy čerstvě vlhké, výživné, humózní, hlinité, písčité i štěrkovité, zásadité až slabě kyselé.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR velmi hojně od nížin až po horské oblasti. Celkově roste v Evropě kromě Islandu, jižního Španělska, jižní Itálie a středomořských ostrovů, dále v severním Turecku, na Kavkaze, západní a střední Sibiři, druhotně v Severní Americe, na Sachalinu a na Novém Zélandu.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Barča napsal(a) dne 11.5.2012:
u nás také je to velmi rozšířené pojmenování...Bouřka...a hezké :) měla bych jeden dotaz nevý někdo do jaké čeledi patří Rozrazil Rezekvítek?
PS: hóódně to spěchá




Honza napsal(a) dne 4.4.2012:
Je hezké, že má léčivé účinky, nicméně hrozně mi kazí trávník u domu. Ví někdo jak se ho zbavit, aniž bych si zničil trávník?


marketa napsal(a) dne 20.5.2011:
Tato bylina je také velmi léčiva,moje dcera užívala tuto bylinu na její velmi těžký zdravotní stav ,dopadlo to tak,že po týdením užívání již velmi znatelně se jí vyčištila krev.Tato bylina je užasná.


Lucie Alie napsal(a) dne 1.5.2010:
Také se u vás rozrazilu říká bouřka? Jako děti jsme věřili tomu, že když se utrhne, bude bouřka. ;-))





Radka Matoušková napsal(a) dne 17.8.2008:
o léčivosti roz. lékařského nepochybuji, ale zajímal by mě váš názor nebo dokonce zkušenost s léčivostí jiných druhů rozrazilů např.rezekvítku jedna paní mi tvrdí, že si rezekvítkem snížila hladinu cholesterolu, což by mohlo být, stejně jako u jitrocelů, vrbovek, zlatobýlů, které rovněž léčí více druhů jednoho rodu, jak tvrdí m.treben nebo w.storl
za reakce k tematu děkuji