Myosotis nemorosa - pomněnka hajní

Slovensky: Nezábudka hájna

Čeleď: Boraginaceae - brutnákovité (drsnolisté)

 

POPIS:

Vytrvalá, 20 až 70 cm vysoká bylina bez nadzemních kořenujících výběžků. Lodyha 4hranná, lysá až roztroušeně chlupatá, obvykle v horní polovině větvená. Listy eliptické, obvykle v délce do 5 cm, většinou chlupaté, v dolní polovině lodyhy na spodní straně listů s chlupy směřujícími k bázi listu, v horní polovině lodyhy s chlupy směřujícími ke špičce listu. Vijany mnohokvěté, bez listenů, kalich zvonkovitý, přitiskle chlupatý, kališní cípy v délce méně nežli ½ délky kalicha. Koruna v průměru 4 až 8 mm, modrá. Kvete v V až VIII.

STANOVIŠTĚ:

Bahnité lesní břehy, světlá lesní prameniště, příkopy lesních cest, vlhké louky, rašelinné tůňky, roste na půdách trvale mokrých, hlinitých až hlinitopísčitých, neutrálních až kyselých, výživných.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR hojně od podhorských oblastí výše, v teplejších oblastech jen zřídka nebo zcela chybí (min. asi 250 m n.m., max. 1400 m n.m.). Celkově roste téměř v celé Evropě kromě Pyrenejského poloostrova, středomořských ostrovů a Britských ostrovů, na severu zasahuje po střední Skandinávii, na východě po Ural a na jihu po pohoří Řecka a Itálii.

Komentáře   

Jindřich F. Bobák
# PomněnkaJindřich F. Bobák 2015-07-14 15:13
Pomněnka

O čem sní modrá pomněnka?
Na mokřině ji zebou nohy.
Myslí si – mít tak křidélka,
kvetla bych někde u oblohy.

Ale pomněnka, třikrát běda,
není ptáček a křídla nemá,
proto pláče tak usedavě
dole na zemi, v mokré trávě.

Nemáte oprávnění psát komentáře.