Vytisknout
Kategorie: Herbář rostlin
Zobrazení: 19178

Anchusa officinalis - pilát lékařský

Slovensky: Smohla lekárska

Čeleď: Boraginaceae - brutnákovité (drsnolisté)

 

POPIS:

Dvouletá až vytrvalá, 20 až 70 cm vysoká bylina. Lodyha přímá, v horní části krátce větvená, chlupatá. Listy v přízemní růžici krátce řapíkaté, celokrajné nebo řídce zubaté, chlupaté, v době květu téměř zaschlé, lodyžní listy přisedlé, kopinaté, chlupaté. Květy uspořádány ve vijany, zpočátku červené, později modrofialové až nachové, vzácně bílé. Kvete v V až IX.

STANOVIŠTĚ:

Travnaté stráně, suché louky, kamenolomy, okraje cest, náspy, rumiště, preferuje půdy hlinitoštěrkovité, písčité, suché, umístění slunné.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR roztroušeně od nížin do podhorských oblastí, nejvíce v teplejších lokalitách, méně ve vyšších a chladnějších polohách (max. asi 650 m n.m.). Celkově roste téměř v celé Evropě od severního Španělska až po Pobaltí a od severní Itálie po Balkán, na severu zasahuje do jižní Skandinávie, na východě po Ukrajinu a jižní Rusko.

LÉČITELSTVÍ:

Obsahuje alkaloidy cynoglossin, consolidin a dále allantoin, cholin, kyselinu křemičitou, třísloviny, sliz, tanin, malé množství éterických olejů.
Sbíranou částí je kvetoucí nať, sbírá se v době na počátku květu.
Droga potlačuje kašel, podporuje vykašlávání hlenů, látkovou výměnu. Šťáva z čerstvých rostlin posiluje žaludek, čistí krev, podporuje funkci jater a sleziny, příznivě působí na bronchitidu, zápal plic i astma, zlepšuje psychickou odolnost a spánek (šťáva se podává 4x denně po 2 čajových lžičkách). Zevně se užívá odvaru na opary.
Vzhledem k obsahu alkaloidů, o jejiž účinku ještě není přesných informací, se nedoporučuje dlouhodobé vnitřní užívání pilátu nebo jeho podávání těhotným a kojícím ženám a malým dětem.