Thlaspi arvense - penízek rolní

Slovensky: Peniažtek roľný

Čeleď: Brassicaceae - brukvovité (křížaté)

 

POPIS:

Jednoletá, 10 až 60 cm vysoká bylina. Lodyha větvená, hranatá, lysá. Přízemí listy úzce obvejčité nebo podlouhlé, celokrajné nebo vykrajovaně zubaté, lodyžní listy podlouhle kopinaté až podlouhlé, zubaté, přisedlé, objímavé. Květy uspořádány v hroznu, bílé. Šešulky široce eliptické až okrouhlé, široce křídlaté, nahoře vykrojené. Kvete v IV až IX.

STANOVIŠTĚ:

Pole, okraje silnic a cest, rumiště, skládky, zahrady, vinice, preferuje půdy kypré, výživné, humózní, slabě kyselé, hlinité.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR na celém území od nížin po podhorské oblasti hojně, ve vyšších polohách jen ojediněle (max. asi do 1000 m n.m.). Celkově roste v Evropě vyjma arktických oblastí a nejjižnějšího Středozemí, na východě až po Japonsko, zdomácnělý v Severní Americe.

UŽITÍ:

Semena a mladé listy je možné jíst, chutnají ostře a pro svoji chuť je lze použít jako koření. Listy se sbírají ještě před rozkvětem.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Věra napsal(a) dne 14.6.2014:
Semena a mladé listy lze konzumovat, chutnají ostře, pro svoji chuť lze použít jako koření. Listy sbírat ještě před květem.

monika napsal(a) dne 26.4.2011:
Velice dekorativní rostlinka po usušení.

Nemáte oprávnění psát komentáře.