Capsella bursa-pastoris - kokoška pastuší tobolka

Slovensky: Kapsička pastierska

Čeleď: Brassicaceae - brukvovité (křížaté)

 

POPIS:

Jednoletá nebo dvouletá, až 40 cm vysoká bylina. Lodyha přímá, někdy poléhavá, trsnatá. Listy v přízemní růžici v obrysu podlouhlé, řapíkaté, často kracovité nebo peřenoklané nebo alespoň na okrajích zubaté či laločnaté, výjimečně celokrajné. Lodyžní listy kopinaté až čárkovité, obvykle objímavé, všechny listy chlupaté. Květy v řídkém hroznu s koncovým vrcholíkem, bílé. Plodenství prodloužená, šešulky trojúhelníkovité až podlouhle klínovité, nahoře největší. Kvete v III až X.

STANOVIŠTĚ:

Okraje cest, pole, zahrady, přístavy, skládky, železniční nádraží, náspy, navážky, rumiště, okraje chodníků, dlažby, hřiště, dvory, návsi. Roste na půdách kypřených i ulehlých, sešlapávaných a jinak zraňovaných, minerálních i mírně humózních, písčitých, jílovitých i štěrkovitých.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR od nížin do podhorských oblastí hojně, ve vyšších polohách roztroušeně a obvykle jen na místech lidmi osídlených. Původně rozšířen zřejmě jen ve Středozemí, v současnosti roste téměř po celém světě.

LÉČITELSTVÍ:

Sbíranou částí je nať, která se sbírá po celý rok a suší se ve stínu nebo při umělém sušení za teploty do 40 °C.
Droga obsahuje cholin, acetylcholin, tyramin, histamin, betain a jeho ester acetylcholin, saponiny, sirné látky, třísloviny, flavonový glykosid diosmin a větší množství minerálních látek.
Speciálně působí na hladké svalstvo děložní a to tak, že zvyšuje stahy hladkých svalů, takže hlavní použití nachází při léčbě gynekologických obtíží. Dle J.A.Zentricha zastavuje vnější i vnitřní krvácení, mírně snižuje krevní tlak, zvyšuje tonus dělohy a dalších orgánů malé pánve, ovlivňuje činnost jater a sleziny, užívá se při potížích s močením a při ledvinovém písku, reguluje menstruaci, tlumí bílý výtok a zejména se uplatňuje při léčbě gynekologických krvácení. Zevně se užívá na pohmožděniny, na záněty šlach a to především formou obkladů. Při krvácivých hemoroidech lze drogy použít ve formě klyzmatu. Čerstvé šťávy lze použít do bolavého ucha při nachlazení. V prevenci se kokošky užívá při opakovaném vyhřeznutí konečníku a při gynekologickém či hemoroidálním krvácení (sedací koupele v kombinaci s pitnou kůrou).
Při krvácení se pije 6x denně 1 polévková lžíce silnějšího odvaru, v ostatních případech maximálně 0,5 l odvaru denně po doušcích.
POZOR: Při předávkování dochází k otravám, které se projevují obrnou centrálního nervstva! Proto kokošky užívejte raději jen po poradě s odborníkem a nikdy ne dlouhodobě!


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Monika napsal(a) dne 24.9.2013:
Dobrý den,tato rostlina nám byla doporučena k odstranění častého krvácení z nosu (leptání pomáhá krátkodobě).Máme namočit tampon do odvaru. Máte s tím nějaké zkušenosti?Jak silný odvar máme použít?Předem děkuji za odpověď.

Gábina napsal(a) dne 21.3.2013:
Dobrý den, byla mi doporučena kokoška při silné menstruaci a musím říct, že je skvělá. Chci se zeptat, jestli když ji piji v prvních dnech ms každý měsíc, je užívání ok? Myslí se dlouhodobým užíváním nepřetržité, že?
děkuji

  • Miloš napsal(a) dne 22.3.2013:
    Je to silná bylinka, v texte máte upozornenie na možné predávkovanie červeným písmom. Kombinuje sa s rebríčkom a alchemilkou. Takže přiměřeně.

Lucka napsal(a) dne 2.6.2011:
Já teď právě vyplňuju tabulku do herbáře a přemýšlím, jestli do kolonky rod mám napsat kokoška tobolka a do kolonky druh jenom ten přívlastek pastuší?? Taková blbost, ale nevím, jak to mám udělat :-)

  • AŠ napsal(a) dne 5.6.2011:
    Capsella je rodové a bursa-pastoris druhové jméno.

Alice napsal(a) dne 25.5.2011:
Ahoj holky, chci se zeptat proč se jmenuje tahle rostlina Kokoška pastuší tobolka? s pozdravem Alice.

  • Jana napsal(a) dne 26.10.2012:
    Ahoj Alice
    pastuší tobolka znamená mošnička nebo peněženka pastýře ve smyslu faráře. U slova kokoška velký otazník

prosba napsal(a) dne 23.4.2011:
Mohu se zeptat mám morče a tato bylna mu očividně chutná. Tak se chci jen zeptat jestli ji může komzumovat a nestane se mu nic?? Jestli to pro něj nebude jedovaté???

  • monika napsal(a) dne 26.4.2011:
    Dobrý den, morče sice nemám, ale naší chůvičce japonské (zpěvný pták) kokoška velice chutná a bez následků. Jedovatá jistě není.

phobo napsal(a) dne 31.5.2009:
Kořen je Hluboko pod zemí, takže při dělání herbáře si na to dejte pozor :).

koliba napsal(a) dne 10.4.2008:
v současné době je to obtížný plevel, který hlavně znehodnocuje pícniny. během dvou let je porost vojtěšky,nebo jetele dokonale zaplevelen

Nemáte oprávnění psát komentáře.