Clinopodium vulgare - klinopád obecný (marulka klinopád)

Slovensky: Marulka obyčajná

Čeleď: Lamiaceae - hluchavkovité (pyskaté)

 

POPIS:

Vytrvalá, 10 až 80 cm vysoká bylina. Lodyha přímá až vystoupavá, málo větvená, obvykle pokryta hustými, bělavými chlupy. Listy v úžlabí často s krátkými sterilními větvemi, krátce řapíkaté, čepel vejčitá, mělce tupě zubatá nebo celokrajná, bělavě chlupatá, na vrcholu tupě špičatá. Květy nahloučeny v 10 až 15květých vrcholových a obvykle 2 až 3 navzájem oddálených lichopřeslenech, růžově fialové až světle fialové, vzácně bílé. Horní pysk celistvý, na vrcholu mělce vykrojený, dolní 3laločný, delší než horní, laloky přibližně stejně velké. Kvete v VII až X.

STANOVIŠTĚ:

Světlé lesy (doubravy a bory) a jejich okraje a paseky, suché křovinaté stráně, suché trávníky, podél cest, náspy, preferuje půdy sušší, slabě kyselé až slabě zásadité, výživné, kypré.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR hojně v teplejších oblastech mimo nelesní a intenzivně zemědělsky využívaná území, ve vyšších polohách jen roztroušeně. Celkově roste v Evropě od Britských ostrovů s výjimkou části Irska a severního Skotska, na severu po střední Skandinávii, na jihu až po středomořskou část Afriky a na východě v evropské části Ruska. Dále roste v Turecku, na Kavkaze, v Íránu, zavlečen byl do Severní Ameriky.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

L.Klíma napsal(a) dne 29.8.2009:
Anglicky se tomu říká divoká bazalka, wild basil.
Lze z ní připravit osvěžující, mírně nasládlý čaj.
Podle "http://www.pfaf.org/database/plants.php?Clinopodium+vulgare" má účinky svíravé, kardiotonické,
vyvolává pocení, expektorans, zlepšuje pokažené trávení

Komentáře   

Vláďa
# klinopád obecnýVláďa 2016-01-09 07:13
Klinopád obecný je velmi hojná rostlina rostoucí v lesích, čaj je sice léčivý, ale pro nevalnou chuť se nepoužívá, daleko lepší je marulka šantovitá, která nádherně voní a je z ní velmi chutný čaj nejen na zažívání, srdíčko, nachlazení,ale má silné antidepresivní účinky na psychiku. Velmi dobře se pěstuje a je i pro včelky medonosná. bylinář Vláďa Vytásek z Litovle
Viera Čulenová
# klinopád obecnyViera Čulenová 2016-01-06 11:38
Dobrý deň,hľadám na inernete túto rastlinu sušenú,na prípravu čaju.Vedeli by ste mi pomôcť,kde sa dá kúpiť,alebo či vy ju nemáte?Ďakujem.

Nemáte oprávnění psát komentáře.