Trifolium rubens - Jetel červenavý (jetel načervenalý)

Slovensky: Ďatelina červenastá

Čeleď: Fabaceae - bobovité (motýlokvěté, luštinaté)

Popis:

Vytrvalá, 20 až 100 cm vysoká bylina s lodyhou přímou, nevětvenou nebo jen málo větvenou. Její listy jsou řapíkaté, lysé, 3četné,  s lístky přisedlými, úzce eliptickými, až 85 mm dlouhé a do 15 mm široké, na okraji pilovité. Květní hlávky jsou zpočátku kulovité, později protáhlé, až 7 cm dlouhé, krátce stopkaté, vyrůstají jednotlivě, jen výjimečně po 2. Květy jsou tmavě purpurové, vzácně bílé, asi 15 mm dlouhé, přisedlé, květní trubka lysá, kališní cípy jsou řídce odstále chlupaté, dolní kališní cíp je dlouhý téměř jako koruna, zbylé jen kratičké. Plodem jsou lusky. Kvete v VI až VII.

Stanoviště:

Slunné stráně a meze, okraje a světliny teplomilných lesů (dubových, habrových ...), na půdách suchých, zásaditých až neutrálních.

Rozšíření:

V ČR roste vzácně ve středních a severozápadních Čechách, na střední a jižní Moravě roste roztroušeně, vždy převážně v teplejších polohách, max. cca 970 m n.m v Bílých Karpatech. Celkově roste v Evropě na jihu po severní Španělsko, střední Itálii a Rumunsko, na severu po Polsko a Bělorusko, na východě po západní Ukrajinu.

Komentáře   

Lenka Pitašová
# jetel červenalýLenka Pitašová 2016-06-15 17:14
Dobrý den,na sídlišti v Bílině nám letos vykvetl jetel červenalý.krása,ale škoda,že ho příští týden posekají tech.služby.Lenka

Nemáte oprávnění psát komentáře.