Menyanthes trifoliata - vachta trojlistá

Slovensky: Vachta trojlistá

Čeleď: Menyanthaceae - Vachtovité

ROD

Menyanthes zahrnuje pouze tento jeden druh.
Latinské rodové jméno je odvozeno patrně od řeckých slov ménos=měsíc a anthos=květ, neb v minulosti se vachty používalo k léčení potíží spojených s menstruací.

POPIS:

Vytrvalá, 10 až 30 cm vysoká bylina. Lodyha silná, plná, vystoupavá. Listy vyrůstají z plazivého oddenku, jsou dlouze řapíkaté, 3četné, na bázi pochvaté, celé masité, lístky téměř přisedlé, elitpické až obvejčité. Květy jsou uspořádány v hustém a přímém hroznu, jehož stopka vyrůstá z úžlabí dolních listů. Jednotlivé květy jsou 5četné, oboupohlavné, nálevkovité, korunní lístky nazpět zahnuté, bělavé, na vnější straně někdy narůžovělé, na vnitřní straně hustě a dlouze vousaté, kalich je 5četný, tyčinek 5, prašníky fialové, blizna 2klaná. Plodem je tobolka. Kvete v V až VI.

STANOVIŠTĚ:

Mokré louky, rašeliniště, prameniště, vodní příkopy, okraje tůní nebo rybníků, bažiny, mokřady, na půdách bahnitých, rašelinných, často přeplavovaných, obvykle málo výživných, převážně mírně kyselých, stanoviště světlé.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR roztroušeně až vzácně od nížin po horské oblasti, nejvíce roste v nadmořských výškách od 300 do 650 m (max. asi 1200 m n.m.), zcela chybí v teplých a suchých oblastech. Celkově roste v mírném až subarktickém pásmu severní polokoule, na severu až po arktickou Sibiř, na jihu po jižní Japonsko, v jižních částech svého rozšíření roste zejména v horách.

LÉČITELSTVÍ:

Užívá se list, který se sbírá v době květu. Suší se rychle ve stínu nebo jen krátce na slunci, v případě umělého sušení za teplot nepřesahujících 50 °C. Protože se ale jedná o rostlinu chráněnou, je její sběr v přírodě prakticky vyloučen.
Droga obsahuje glykosidní hořčiny menyanthin a meliatin, cholin, pektin, třísloviny, organicky vázaný jód, vitamin C, flavonoidy, rutin, třísloviny, organické kyseliny, saponiny, sacharidy, silici, fytoncidy a snad i alkaloid gentianin.
Vachta zlepšuje trávící funkce, zvyšuje sekreci trávicích šťáv, ovlivňuje střevní peristaltiku, příznivě působí na činnost jater a žlučníku, tlumí pocity nevolnosti spojené se zvracením, působí mírně projímavě a příznivě ovlivňuje krvetvorbu.
Podává se obvykle buď ve formě prášku (4x denně na špičku kulatého nože) nebo ve formě nálevu (2 až 3 polévkové lžíce drogy na šálek vody, pije se 1 šálek denně až obden). Při leukémii nebo během léčby ozařováním se také osvědčila směs z vachty (50 %), bazalky(30 %) a zeměžluče (20 %), z níž se připravuje rovněž nálev.
Protože se jedná o drogu potenciálně mírně toxickou (možná přítomnost alkaloidů), není vhodná pro těhotné a kojící ženy.

Nemáte oprávnění psát komentáře.