Fagus sylvatica - buk lesní

Syn.: Fagus moesiaca
Slovensky: Buk lesný

Čeleď: Fagaceae - bukovité

 

POPIS:

Opadavý, jednodomý, až 40 m vysoký strom s kmenem o průměru i přes 1 m. Borka hladká, stříbřitě šedá. Pupeny štíhlé, až 2,5 cm dlouhé, na konci špičaté a pýřité. Listy střídavé, dvouřadé, krátce řapíkaté, celistvé, vejčité až eliptické, na okraji často zvlněné, v mládí pýřité. Květy jednopohlavné, samčí vyrůstají z paždí listů ve dlouze stopkatých, převislých svazečcích, každý z drobných květů má 5 až 6 okvětních lístků a 5 až 15 tyčinek, samičí květy jsou 3četné, vyrůstají ve dvojicích v načervenalých, chlupatých číškách. Plodem jsou nažky (bukvice) uzavřené po 2 v ostnité číšce. Kvete v IV až V.
Buk lesní se dožívá až 400 let a plodit začíná ve věku 50 až 80 let.

STANOVIŠTĚ:

Smíšené a listnaté lesy, preferuje půdy čerstvě vlhké, dobře provzdušněné, humózní a na minerály bohaté, nesnáší trvalé zamokření, záplavy a půdy chudé, suché nebo příliš ulehlé.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR roste téměř po celém území, nejvíce od pahorkatin po podhorské oblasti v pásmu od 500 do 800 m n.m. (max. asi 1250 m n.m.), chybí nebo jen vzácně roste v nejteplejších oblastech. Celkově roste v západní, střední a jižní Evropě, na severu asi po 60° severní šířky (jih Velké Británie a jih Skandinávie), na východě po západní Ukrajinu, na jihu po Pyreneje, Korsiku, Sicílii, a hory Balkánského poloostrova.

UŽITÍ:

Velmi tvrdé, pevné, těžké, ale ne příliš pružné bukové dřevo se používá k výrobě nábytku, dýh, parket, pražců, hraček, dřevěného uhlí apod. Je také výborným topivem.

PĚSTOVÁNÍ:

Pěstuje se v několika kultivarech lišících se barvou nebo tvary listů (např. listy tmavě červené, laločnaté apod.). Oblíbené jsou i převislé (smuteční) buky s větvemi visícími někdy až k zemi.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

jan lesak napsal(a) dne 30.6.2014:
bukove lesy jsou velmi uzitecne, buk i dub jsou normalni bytosti s citem a velmi vysokou inteligenci, presto si myslim ze i v prirode jednou skonci zivot kazde rostliny opravdovy zlocin je pokacet 200 - 400 buky a nevysadit nove buky v prirode po starem buku i dubu vyroste mlady strom my lid jsme jako opice

libor napsal(a) dne 12.4.2011:
V Opárenském údolí, v Českém středohoří, jsou zatím na severním úbočí vrchu Lovoš hluboké bukové lesy odhadem 80 - 100 let staré s mírnou příměsí habru a olše.
Nevím ale jak to bude dál, neb kruh civilizace se uzavírá i zde, přes Opárenské údolí povede dálnice....

Rostislav napsal(a) dne 21.11.2008:
pokud nechame les s primesi buku prirozenemu vyvoji buk casem v lese prevladne a potlaci ostatni stromy v jeho stinu roste pouze habr a jerab břak takto se pomalu premenuji selske bory na Zlinsku ve statnich lesich pri holosecnem hospodareni umele vysazene buciny maji malou sanci na prežiti

  • Jiří Konečný napsal(a) dne 2.4.2011:
    Podobná situace, bohužel, panuje i ve Ždánickém lese, který je ve velkém plundrován lesnickou loby. Krásné buky, které zde rostly více, jak 200 let, jsou káceny ve velkém. Holoseč, kam se jen člověk podívá... Místo toho jsou vysazovány hektary dřevin, které mají rychlou návratnost (smrky, modříny, habry, apod). Takže ani děti našich dětí už vzrostlý bukový les neuvidí. Je to nenapravitelný zločin!

Nemáte oprávnění psát komentáře.