Hieracium pilosella - Jestřábník chlupáček (chlupáček zední)

Syn.: Pilosella officinarum
Slovensky: Jastrabník chlpánik

Čeleď: Asteraceae - hvězdnicovité (složnokvěté)

 

POPIS:

Vytrvalá, 5 až 30 cm vysoká bylina s přízemní listovou růžicí a dlouhými výběžky. Listy dlouze chlupaté, na rubu šedobíle plstnaté, obvejčité až úzce vejčité. Květy (jen jazykovité) žluté, na spodní straně často načervenalé, v jednotlivých úborech na bezlistém, chlupatém stonku. Kvete v V až X.

STANOVIŠTĚ:

Sušší trávníky, vřesoviště, okraje cest, světlé lesy, křoviny, skalní štěrbiny, typická rostlina kyselých a chudých pastvin, vřesovišť a suchých palouků, preferuje půdy sušší a kyselé, nesnáší půdy vlhké a na dusík bohaté. Často roste v extrémních podmínkách, např. na odkryvech ještě nepokrytých vegetací a přispívá tak ke zpevnění půdy.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR hojně ve všech nadmořských výškách, celkově téměř v celé Evropě, pravděpodobně se šíří i do dalších oblastí.

LÉČITELSTVÍ:

Sbírá se kvetoucí nať (Herba pilosella).
Obsahuje třísloviny, hořčiny, pryskyřice, sliz, kumarin, flavonoidy, albumin, kyselinu tannovou, umbeliferin a další látky.
Podporuje chuť k jídlu, užívá se při žaludečních katarech, zevně (čerstvě naklepané listy podávané ve formě kašovitého obkladu) pomáhá při moučnivce (dětské kožní onemocnění), vředech, furunklech a jiných kožních defektech, zastavuje krvácení (např. při krvácení z nosu lze šňupat usušenou drogu ve formě prášku), působí protizánětlivě, někdy se užívá i při srdečních potížích či poruchách krevního oběhu.
Nejčastěji se užívá ve formě odvaru (1 čajová lžička na sklenici vody, pijí se 2 polévkové lžíce odvaru 2x až 4x denně). Ve formě kloktadla (připraveného ze 2 čajových lžiček na 1/4 l vroucí vody, luhuje se 10 minut) se užívá při zánětech v ústní dutině či jícnu. Osvědčil se i při nedostatečné menstruaci (1 polévková lžíce drogy se luhuje v 0,3 l vroucí vody 5 minut, pije se 3x denně před jídlem), stejně tak jej lze použít i při průjmu. Chlupáčku užívejte jen v doporučených dávkách, při předávkování může dojít k otravám. Z tohoto důvodu by jej neměly užívat těhotné a kojící ženy.

Nemáte oprávnění psát komentáře.