Nepeta racemosa - šanta hroznovitá

Syn.: Nepeta mussinii
Slovensky: Kocúrnik

Čeleď: Lamiaceae - hluchavkovité (pyskaté)

 

POPIS:

Vytrvalá, 15 až 40 cm vysoká bylina. Lodyha poléhavá až přímá, oble 4hranná, šedochlupatá. Listy řapíkaté, okrouhle vejčité, na okraji vroubkovaně zubaté, na bázi srdčité, na obou stranách hustě pýřité. Květy v jednostranných, vzájemně oddálených lichoklasech, krátce stopkaté, fialové až modré, s tmavšími skvrnami na dolním korunním pysku a v ústí korunní trubky, korunní trubka vně chlupatá, horní korunní pysk 2laločný, dolní korunní pysk 3laločný s prostředním lalokem mističkovitě prohnutým a na okraji zubatým, tyčinky vyčnívají z korunní trubky, prašníky černofialové, kalich chlupatý, listeny podobné listům. Plodem je tvrdka. Kvete v V až IX.

PŮVOD:

Malá Asie, Kavkaz, Zakavkazí, u nás dosti často pěstována a občas i zplaňuje, zejména na slunných, teplých a sušších stanovištích jako jsou staré lomy, kamenité stráně apod.

PĚSTOVÁNÍ:

Pěstuje se stejně jako šanta kočičí.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

E.K. napsal(a) dne 10.8.2009:
Protože okolo této rostliny chodím denně do práce po Václavském náměstí v Praze a teprve dnes jsem se od zahradnic udržujících záhony dozvěděl jak se jmenuje, kladl jsem si otázku, zda-li se nejedná o nějakou léčivou bylinu. Především pro aromatickou vůni po rozetření části rostliny mezi prsty. Nevíte někdo? Děkuji E.K.

  • Tom napsal(a) dne 18.9.2009:
    Aromaticka a uzitecna je, ale ne pro cloveka nybrz pro nase kocici kamarady. Od toho take slovenske jmeno kocurnik nebo anglicky catnip. V zahranici, u nas jsem je zatim nevidel, se daji poridit polstare naplnene touhle bylinkou - kocouri se po nich muzou zblaznit;)

Nemáte oprávnění psát komentáře.