Scabiosa ochroleuca - hlaváč žlutavý (hlaváč bledožlutý)

Syn: Columbaria ochroleuca, Asterocephalus ochroleucus, Asterocephalus columbaria
Slovensky: Hlaváč žltkastý

Čeleď: Caprifoliaceae  - zimolezovité

 

POPIS:

Dvouletá až vytrvalá, 40 až 100 cm vysoká bylina. Lodyha přímá nebo krátce vystoupavá, na horních uzlinách nebo jen pod květenstvím přitiskle a krátce chlupatá. Listy v přízemní růžici obkopinaté nebo kopisťovité, na okraji zubaté nebo vroubkované nebo až lyrovitě peřenodílné, lodyžní listy 1x až 2x peřenosečné. Květy uspořádány ve 2 až 3 cm velkých strboulech, 5četné, žlutobílé, okrajové květy asi 2x větší než středové, kališní štětiny červenohnědé. Plodem je nažka. Kvete v VII až X.

STANOVIŠTĚ:

Suché louky, skalnaté svahy, travnaté stepi, okraje lesů a cest, na půdách suchých, minerálních a zásaditých, stanoviště suché a teplé.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR v teplejších oblastech roztroušeně až hojně, v chladnějších oblastech vzácně nebo chybí (max. asi 750 m n.m.). Celkově roste ve střední a východní Evropě, na jihu po střední Balkán a Kavkaz, na západě po Alpy, Čechy a část Německa, na severu po Polsko a Bělorusko.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Mirek Oslavany napsal(a) dne 6.3.2014:
Velice dobrá protiprůjmová bylina.2 polévkové lžíce na šálek.Vhodný i pro děti.

  • Veronika napsal(a) dne 6.3.2014:
    To je yajímavé,ale příliš všeobecné,která část rostliny se používá, kořen nebo květ? A příprave je jaká? Nálev nebo odvar?

Veronika napsal(a) dne 11.7.2011:
Na zřícenině hradu Krašov (okres Plzeň-sever) ho teď (konkrétně 10. 7. 2011)kvete spousta různě po zdech. :o) Netušila jsem, že něco takového vůbec existuje. V atlasech jsem ho nenašla, ani v tom, co je tam 1150 středoevropských rostlin.

Nemáte oprávnění psát komentáře.