Spiraea salicifolia - tavolník vrbolistý

Slovensky: Tavoľník vŕbolistý

Čeleď: Rosaceae - růžovité

 

POPIS:

Opadavý, až 2 m vysoký keř s četnými výběžky. Větve vzpřímené, nevýrazně hranaté, žlutohnědé až šedohnědé, v mládí pýřité, kůra se odlupuje ve vláknech. Listy střídavé, řapíkaté, podlouhlé, pilovité. Květy v koncových, vzpřímených latách, růžové nebo bílé, stopkaté. Kvete v VII až IX.

STANOVIŠTĚ:

Vlhké křoviny, břehy, příkopy, okraje lesů, rašeliniště, vlhké louky, olšiny, na půdách vlhkých, převážně kyselých, někdy rašelinných, stanoviště polostinné.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR dosti hojný zejména v jižních Čechách a na jihozápadě Moravy, nejvíce v podhorských oblastech, často však vysazován a velmi často zplaňuje i v jiných částech našeho území. Celkově roste ve střední, východní a severovýchodní Evropě, na východě až po Sibiř, Dálný Východ, Mongolsko, Koreu a Japonsko, roste i na západě Severní Ameriky.

PĚSTOVÁNÍ:

Tavolníku vrbolistému vyhovuji vlhčí, kyselá půda a slunné až polostinné stanoviště, celkově se jedná o nenáročný, plně mrazuvzdorný a rychle se rozrůstající keř. Množí se převážně řízky.

UŽITÍ:

Z květů tavolníku vrbolistého se v minulosti získávala kyselina acetylsalicylová, či-li všeobecně známý aspirin (později se získávala z tužebníku jilmového).

Nemáte oprávnění psát komentáře.