Thymus praecox - mateřídouška časná

Syn.: Thymus barbatus, Thymus procumbens, Thymus ciliatus, Thymus spathulatus, Thymus robustus, Thymus mannianus, Thymus ericetorum, Thymus fierlingerianus, Thymus hornungianus, Thymus kratzmannianus, Thymus reinegeri, Thymus wierzbickianus, Thymus obtusatus, Thymus jankae, Thymus skorpilii, Thymus kristii, Thymus nummularius, Thymus humifusus, Thymus glabrescens
Slovensky: Materina dúška včasná

Čeleď: Lamiaceae - hluchavkovité (pyskaté)

 

POPIS:

Vytrvalý, nízký keřík. Stonky plazivé, větvené, obvykle zakončené sterilním výhonem, který však někdy odumírá, takže může být obtížně zjistitelný. Větve s květy vystoupavé, tupě 4hranné až skoro válcovité, krátce chlupaté. Listy na květonosných větvích v dolní části drobné, dlouze řapíkaté, směrem nahoru se zvětšují, horní přisedlé, lysé nebo jen málo chlupaté, na řapíku a v dolní 1/3 čepele brvité. Květy uspořádány v krátkých, stažených lichoklasech, 5 až 7 mm dlouhé, v různých odstínech růžové. Kvete v V až VI.
Poznámka: Všechny v ČR rostoucí druhy mateřídoušek jsou si velmi podobné a navíc často dochází k jejich vzájemnému křížení, takže přesné určení druhu bývá někdy obtížné.

STANOVIŠTĚ:

Skály, sutě, kamenité stráně, na půdách mělkých, neutrálních až zásaditých, často na vápenci.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR roztroušeně až hojně ve středních a severozápadních Čechách a na střední a západní Moravě od nížin po podhorské oblasti (max. asi 750 m n.m.), jinak vzácně nebo chybí. Celkově roste ostrůvkověti ve střední Evropě, na západě od Německa, na jihu po sever Alp, na severu vzácně po jih Polska, na východě po západ Maďarska.

Nemáte oprávnění psát komentáře.