Rosa canina - růže šípková

Syn.: Rosa corymbifera, Rosa dumetorum, Rosa collina, Rosa andegavensis, Rosa obtusifolia, Rosa caryophyllacea, Rosa platyphylla, Rosa lutetiana, Rosa tomentella, Rosa pouzinii, Rosa squarrosa, Rosa deseglisei, Rosa blondeana
Slovensky: Ruža šípová

Čeleď: Rosaceae - růžovité

 

POPIS:

Až 10 m dlouhá liána nebo až 3 m vysoký keř. Větve převážně trnité, trny obvykle hákovitě zahnuté, silné, s kapkovitě sbíhavou bází. Listy střídavé, řapíkaté, lichozpeřené, 5 až 7 četné, lístky eliptické až vejčité, pilovité, zašpičatělé, nežláznaté. Květy stopkaté, růžové, vzácně bílé, vyrůstají po 1 až 3, 5 až 6 cm v průměru, čnělky řídce chlupatá až lysé. Tři vnější kališní lístky zpeřené, všechny žláznaté, po odkvětu dozadu uhnuté (někdy mohou být 2 celistvé lístky rovnovážně rozestálé) a před dozráním šípku opadávající. Šípky různých tvarů, obvykle 2 až 3 cm dlouhé, zprvu oranžové, později červené a měkké. Kvete v V až VII.

STANOVIŠTĚ:

Lesy a jejich okraje, houštiny, meze, podél cest, skaliska, pastviny, břehy, na půdách suchých až vyprahlých, stanoviště slunné.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR hojně až obecně od nížin po nižší horské polohy (max. asi 1000 m n.m.). Celkově roste v téměř celé Evropě, na severu přibližně po 60° severní šířky, na jihu po severozápad Afriky, na východě po střední Asii, Malou Asii, Kavkaz, Irák a Írán, druhotně roste i v Severní Americe.

LÉČITELSTVÍ:

Sbírají se šípky v době zralosti, tj. v září až říjnu. Suší se co možná nejrychleji za teplot 60 až 80 °C.
Droga obsahuje zejména vitamín C, kterého je v zralých a neusušených šípcích přítomno 0,2 až 1%. Sušením však dochází k jeho poklesu zhruba o 45 až 90%, z čehož se v čaji rozpustí jen přibližně 40%, což v praxi znamená, že do jednoho šálku šípkového čaje se dostane maximálně jen nějakých 10 mg tohoto vitamínu (pro srovnání: při chřipkách jsou doporučovány megadávky vitamínu C v množství 2000 až 5000 mg denně). Dále jsou přítomny karotenoidy, flavonoidy, vitamíny B1, B2, P a K, organické kyseliny (citrónová, jablečná, nikotinová), asi 30% cukrů, slizy, pektin, minerální látky aj.
Šípkový čaj se užívá k celkovému posílení organismu a vzhledem k tomu, že působí i mírně močopudně, lze jej využít i při zánětlivých onemocněních močového ústrojí nebo při ledvinových či močových kaméncích. Čaj je nejlépe připravovat z drcených šípků, které se vaří asi 10 minut (použijí se 2 čajové lžičky šípků na 250 ml vody). Čaj z korunních lístků údajně ulevuje od žaludečních křečí. Jako posilující prostředek bývá doporučován i šípkový likér (1 l šípků a 0,5 kg cukru se 8 dní luhuje ve 3 l žitné, pije se pak 1 sklenka denně před jídlem).
Pozn.: Staří Římané používali šípkovou růži proti vzteklině, z čehož také vzniklo latinské jméno této rostliny, jež v překladu doslav zní "psí růže".

DALŠÍ UŽITÍ: 

  • Ze šípků lze vyrábět zavařeniny, sirupy, kompot, domácí vína apod.
  • Šípková růže se používá jako podnož pro zahradní odrůdy růží.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

David Mareš napsal(a) dne 15.7.2013:
V jedné středočeské obci se na původní pastvině velice rozrostl a rozšířil po celém území keř růže šípkové. Občanská aktivita by ráda uvedla toto území do původního stavu. Zná někdo zaručený postup, jak tento keř zdárně vymýtit?

  • marie hercíková napsal(a) dne 18.4.2014:
    dobrý den, můžete mi prosím napsat, kde leží to místo, potřebuji několik desítek keřů šípkové růže, děkuji marie.

  • Monika napsal(a) dne 19.4.2014:
    Vaše sdružení je barbarské,proč ničit naše původní růže,které jsou léčivé nejen pro lidi ale i pro zvířátka a ostatní živočichy.Není to žádná nepůvodní invazní dřevina. Nabídněte růže zdarma lidem na osázení pustých míst. Asi tam chcete mít zelený sterilní mrtví trávník že?? Na růžích jsou léčivé nejen šípky,ale i květy a velmi výrazně hálky,které posilují imunitní systém. Monika Dostálová

Olga Svobodová napsal(a) dne 12.5.2010:
Prosím, lze pěstovat šípkovou růži na zahradě? Nebo ji přesadit z přírody, kde mi jich za chalupou roste mnoho, do zahrady? Lze ji i zakoupit? děkuji.

  • Petr Košař napsal(a) dne 12.6.2010:
    Šípek se dá přesadit do zahrady, ale protože je to plevel, doporučuji vybetonovat místo, kde jej chcete mít. Jinak se Vám rozroste po celé zahradě.

Povrlačka napsal(a) dne 3.11.2009:
Dobrý den,Prosím mohli byste dát i vnitřek šípku aby byli vydět chlupaté plody.
Přeji krásný den
Povrlačka

Komentáře   

Jindřich F. Bobák
# ŠípkyJindřich F. Bobák 2015-07-14 15:22
Šípky

„Dědo, proč právě na podzim
šípky na mezi zčervenají?“
„Už dozrály a je to tím,
že znají, co dřív nepoznaly.“

„Co nepoznaly?“
„Lásku, přece…“
„Copak umějí milovat?“
„ Milují slunce, které v létě
tajně je chodí ohřívat.“

„Lidé též teplem červenají?“
„Červenají se, zvědavče.“
„Tak proč vy s bábou nerudnete,
když máte teplé papuče?“

Nemáte oprávnění psát komentáře.