Lonicera tatarica - zimolez tatarský

Syn.: Xylosteum cordatum, Chamaecerasus tataricus, Caprifolium tataricum
Slovensky: Zemolez tatársky

Čeleď: Caprifoliaceae - zimolezovité

 

POPIS:

Opadavý, 1 až 4 m vysoký, bohatě větvený keř. Větve i v mládí lysé. Listy řapíkaté, vstřícné, vejčité až vejčitě eliptické, na bázi uťaté až srdčité. Květy vonné, vyrůstají z paždí listů po 2 na lysých, 1 až 2 cm dlouhých stopkách, koruna 2pyská, růžová až bílá, horní pysk složen ze 4 až k téměř bázi dělených cípů. Plodem je 6 až 8 mm velká, červená bobule. Kvete v V až VI.

ROZŠÍŘENÍ:

Původní v jižním Rusku, u nás velmi často vysazován v parcích, na sídlištích, podél silnic, na křovinatých stráních apod., velmi často také zplaňuje.

JEDY:

Jedovaté jsou pravděpodobně jen plody, ostatní části zřejmě ne, ale rostlina není detailně prozkoumána. Plody obsahují saponiny, hořčiny, třísloviny a další látky, otravy se projevují nevolností, zvracením a průjmem a byly zaznamenány u dětí, které si bobule zimolezu spletly s jinými jedlými plody.

PĚSTOVÁNÍ:

U nás se pěstuje asi od roku 1835, v současnosti v řadě odrůd lišících se celkovou velikostí nebo odstínem barvy květů, případně listů. Jde o nenáročný druh, který preferuje slunné nebo polostinné polohy a kterému vyhovuje téměř jakákoliv běžná zahradní půda, nejlépe mírně humózní a mírně vlhká.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Katka napsal(a) dne 7.6.2010:
dobrý den
mám prosbičku, právě jsem musela ostříhat konečky rostliny, protože se mi začaly jakoby omotávat pavučinkou a vevnitř bylo plno takových bílých kukliček, co se hýbaly.... nevíte někdo, co ho mohlo napadnout? děkuji mockrát

jarmila napsal(a) dne 18.9.2009:
chcela by som sa opytať či sa zimolez strihá.. moj má 2 roky a vädnú mu listy, sušia sa a mal velmi malo kvetov.. dakujem

  • Milan Dvořák ml. napsal(a) dne 20.9.2009:
    Zimolez snese i zmlazovací řez , v některých parcích jsem si všiml i tvarovaných rostlin, ale osobně nedoporučuji.
    Pro zmlazení stačí vyřezat 1/3 kosterních výhonů. pokud vadne, zkuste zvýšit zálivku

Nemáte oprávnění psát komentáře.