Lamium purpureum - hluchavka nachová

Slovensky: Hluchavka purpurová
Čeleď: Lamiaceae - hluchavkovité (pyskaté)

 

POPIS:

Jednoletá nebo dvouletá bylina 10 až 30 cm vysoká. Lodyha často od báze větvená, vystoupavá, fialově naběhlá, lysá. Listy řapíkaté, čepel vejčitá až okrouhle nebo trojúhelníkovitě vejčitá, řídce chlupatá, vroubkovaná až vroubkovitě pilovitá, často svraštělá a do červena naběhlá. Květy v 6 až 10 květých lichopřeslenech, růžově purpurové, vzácně bílé, korunní trubka rovná, horní pysk vyklenutý, kratičce pýřitý, dolní pysk purpurově skvrnitý. Kvete v III až X.


STANOVIŠTĚ:

Pole, zahrady, rumiště, komposty, navážky, skládky, stanoviště ovlivněná zemědělskou a zahradnickou činností člověka, roste na půdách čerstvě vlhkých až vysýchavých, písčitých až hlinitých, kypřených a na minerály a humus bohatých.


ROZŠÍŘENÍ:

V ČR po celém území od nížin až do vyšších podhorských oblastí hojně, více méně kopíruje oblasti zemědělsky využívané, ve vyšších polohách jen nahodile. Celkově v Evropě na severu až po Skotsko, střední Skandinávii, jih Finska, přes Rusko na Altaj, dále v Malé Asii, Íránu, Iráku, na severu Afriky, zavlečena do Severní i Jižní Ameriky.


LÉČITELSTVÍ:

Přestože hluchavka nachová není oficiální drogou, je podle některých autorů účinnější nežli hluchavka bílá. V každém případě oba druhy hluchavek obsahují stejné účinné látky, takže i hluchavku nachovou lze použít stejně jako hluchavku bílou.

Nemáte oprávnění psát komentáře.