Galinsoga parviflora - peťour maloúborný (peťour malokvětý)

Slovensky: Žltnica maloúborová

Čeleď: Asteraceae - hvězdnicovité (složnokvěté)

 

POPIS:

Jednoletá, až 50 cm vysoká bylina. Lodyha lysá nebo jen slabě a krátce chlupatá. Listy řapíkaté, jen horní přisedlé, vejčité, jemně zubaté, špičaté. Úbory malé, do 5 mm v průměru, terčovité květy žluté, jazykovité květy bílé, v počtu 4 až 5 a v délce nejvíce do poloviny průměru terče. Kvete v V až X.

STANOVIŠTĚ:

Pole, zahrady, komposty, podél cest a jiná místa převážně v okolí lidských sídel, na půdách vlhčích, výživných, hlinitých až písčitých, dusíkatých.

ROZŠÍŘENÍ:

Původní v Jižní Americe, kolem roku 1875 přivezen do Evropy, v současnosti se vyskytuje v téměř celé Evropě a zřejmě i na jiných kontinentech, v ČR hojně téměř ve všech nadmořských výškách.

LÉČITELSTVÍ:

Sbírá se kvetoucí nať (Herba galinsogae).
Obsahuje bílkoviny, flavonoidy, trochu silice, pryskyřičné látky, saponiny, vitamín C a další látky, droga není z hlediska chemického dostatečně prozkoumána, její účinky jsou převážně zjištěny empiricky a ze zkušeností jihoamerických indiánů.
Droga zpevňuje dásně postižené paradentózou, zvyšuje laktaci, působí desinfekčně, snižuje horečku a krevní tlak, zevně použitá léčí ekzémy a kožní záněty.
Podává se ve formě odvaru, nálevu, tinktury nebo i čerstvé šťávy. Při paradentóze se rostlina žvýká, koupele se osvědčily při lupence, ekzémech, při nedokrvování dolních končetin, na bércové vředy i na špatně se hojící rány, obklady z čerstvých rostlin působí příznivě při bolestech kloubů.
Peťour by neměly užívat těhotné ženy (působí na dělohu), naopak je prospěšný pro ženy kojící.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Milan napsal(a) dne 1.9.2013:
Peťour mě to na zahraďe roste všude v zahradce na poli a nemůžu se toho z bavit dejte radu čím ho zlikvidují

  • Kateřina napsal(a) dne 2.9.2013:
    Proč ho ničit? nabídněte ho přátelům na léčení má vynikající účinky viz popis v textu. Nechápu proč jsou lidé takoví barbaři a chtějí hned všechno co roste ničit!!

  • Bohumír napsal(a) dne 4.2.2015:
    Prosím o odpověď, neboť je to na zahradě velice dotěrný plevel. Možno navrhnout hubení i pesticidy.
    Děkuji

Libor napsal(a) dne 13.8.2012:
a maj ji radi kralíci

Ludmila napsal(a) dne 22.8.2009:
Chci se zeptat, zda-li se dá Peťour sušit?

  • Wolf napsal(a) dne 14.9.2009:
    Dá se sušit. Sušil jsem ho na proudové sušárně (max. 40 st. Celsia) a kvalita drogy byla vynikající

Adéla napsal(a) dne 20.8.2009:
Tato květina nám roste na poli. Asi máme tedy vlhkou půdu. Roste nám to mezi brambarama a mysleli jsme,že je to plevel,ale že je to bylina jsme opravdu nečekali! Děkujeme:-)

Nemáte oprávnění psát komentáře.