Chlorophytum comosum - zelenec chocholatý (falangium, pavouk)

Slovensky: Zelenec chochlatý

Čeleď: Asparagaceae - chřestovité

 

POPIS:

Vytrvalá bylina. Listy přízemní, podlouhle kopinaté, špičaté, dlouhé až 40 cm, zelené nebo bíle či žlutě pruhované (podle odrůdy). Převislé výběžky vytváří adventivní rostliny. Květy v průměru do 2,5 cm, bílé.

PŮVOD:

Jižní Afrika.

PĚSTOVÁNÍ: 

  • Teplota: V létě 20 až 25 °C, v zimě nejlépe 10 až 15 °C, teplota by ale neměla klesnout pod 7 °C.
  • Umístění: Snese slunné i stinné stanoviště, kultivary s pruhovanými listy se ale nejlépe vybarví na slunci. V létě je možné i umístění na venkovní stanoviště.
  • Zálivka: V době vegetace hojná, vyhnout se však přemokření substrátu, v zimě ji mírně omezit. Pokud možno, používat k zálivce měkkou (dešťovou) vodu. V létě prospěje vzdušná vlhkost okolo 70%, při vyšších hodnotách se však mohou objevit zahnědlé špičky listů. V zimě (při snížení teploty) je vhodné snížit i vzdušnou vlhkost.
  • Přesazování: Nejlépe na jaře (ale v podstatě možno kdykoliv) do směsi pařeništní zeminy, rašeliny, drnovky a písku smíchané v poměru 2:1:1:1, pH by mělo být v rozmezí 6 až 7,5. Starší rostliny obvykle postačí přesadit 1x za dva roky, mladší třeba přesazovat i 2x ročně.
  • Rozmnožování: Mladými rostlinami na konci šlahounů, které velmi snadno zakoření téměř kdykoliv (buď po oddělení od mateřské rostliny ve sklence vody nebo je možné je nejdříve zasadit a teprve po zakoření odříznout od mateřské rostliny) nebo dělením starších rostlin.
  • Další:
    • Zahnědlé konce listů se objevují při pěstování v příliš suchém nebo příliš vlhkém vzduchu nebo při nadměrné zálivce nebo při podvýživě (pak je třeba přesadit nebo přihnojit).
    • Pokud v zimě listy blednou, žloutnou, poklesávají či opadávají, bývá příčinou vysoká teplota nebo nedostatek světla.
    • Jestliže se během zimního období objeví hnědé proužku na listech, pak je obvykle příčinou mnoho vody při pěstování v chladném prostoru (takže třeba zalévat méně).
    • Jsou-li listy v době vegetace hnědě puntíkované, žloutnou či opadávají, pak je zřejmě příliš suchý substrát.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Klára Korbelová napsal(a) dne 25.2.2014:
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli je to jedovatý, případně se to nemá rádo se šneky - oblovka a hady - korálovka. Děkuji

jana kurbelova napsal(a) dne 22.11.2012:
viete mi poradit,preco z konca listov zelenca ch.vytekaju kvapky vody?zda sa,ako keby plakal :-)

witzlasreuth napsal(a) dne 28.2.2011:
je,Zelenec chocholatý pro kocky a jina domaci zvirata, jedovaty??

  • MartinaK napsal(a) dne 1.3.2011:
    Dobry den, myslim, ze zelenec pro kocky jedovaty neni. Nasla jsem i clanek na idnes.cz (http://bydleni.idnes.cz/kvetiny-ktere-mohou-ublizit-kockam-d6f-/dum_osobnosti.asp?c=2000M285U03A), kde o nem nic nepisou. Ja ho mam uz dlouho a kocour je ok :)

  • Renata napsal(a) dne 13.8.2012:
    Určitě není. Kočky ho milují a myslím, že je to ideální náhražka trávy pro kočky žijící jen v bytě. Mám to vyzkoušeno, kočky jsou schopné ho úplně sežrat a výborně prospívají.

  • Anonym napsal(a) dne 9.12.2012:
    jo mě to kočky papají furt a nic jim není

  • Zdena napsal(a) dne 2.3.2013:
    Tak to jsem také ráda ,že není jedovatý.Jen jsem ho dala za okno, kočky ho ožírají jako šnytlík.

Filip napsal(a) dne 21.5.2010:
Nezmar je slabé slovo. Než jsme vyměnili na schodišti skleněné výplně za plasty, bylo tam i 0 °C; přežívají stále v pohodě. Nyní jsem je, po deseti letech, přesadil jen proto, že jsem přesazoval všechno. I před přesazením bylo nutné co měsíc ho na světlém schodišti proškubat, jinak vytvářel hotovou džungli v květináči. Zelenec a šáchor - to jsou kytky, které přežijí všechno. (-: Kultivar variegata je trochu náchylnější, ale i ten přežil zmíněné drastické podmínky.

aktij napsal(a) dne 3.2.2009:
je to naprostý nezmar.Zelenec mám z květináči a ve váze už mnoho let. Dlouho bývá bez vody . Prostě nezmar.

  • Marta Kaucká napsal(a) dne 4.4.2013:
    Dobrý den scháním sazenici zelenec chocholatý nabídne někdo děkuji Kaucká

kaqtka napsal(a) dne 8.10.2008:
jo je klasna a roste pomalu???

Komentáře   

Alexandr Šír
# Zelenec - zápachAlexandr Šír 2017-12-10 20:16
Píšete o misce s vodou - květináček s rostlinou stál v misce plné vody? To mají rády jen bahenní rostliny, to zelenec není. Vypadá to na hnilobu kořínků. Určitě přesaďte (přitom zkontrolujte kořeny, příp. odstraňte shnilé), tím nemůžete nic zkazit. A zalévat opatrně, pokud po hodině je misce ještě voda, tak ji vylejte.
medea cvernova
# zelenecmedea cvernova 2017-10-20 16:29
Dobry den
Nejsem zkusena v pestovani zelenec mam pomalu rok byl zasezeny do malych kvetinacu a krasne se mi rozrostl pustil krasne slahounky a i kvitek mela jsem ho v lete na zahrade jako okrasny doplnek ale jelikoz zaclo obdobi destu dala jsem si ho do jidelny. Za dva dny na to zacloneco velmi silne pachnout nevedeli jsme odkud az pak jsem zjistila ze s jedne techto kvetin se udelala v misce s vodou pena ktera davala ten odporny pach odnesla jsemzelenec spet na zahradu a cekala jestli pach zmizi jenze po dalsich 2 dnech jsem si znova cuchla a ze spoda kvetinace byli slahounky korenu ktere vypuzovali ten pach. Ctela bych vedet jestli je zelenec presadim jestli pach zmizi dekuji za odpoved

Nemáte oprávnění psát komentáře.