Salpiglossis sinuata - jazylka chobotnatá

Čeleď: Solanaceae - lilkovité

 

POPIS:

Jednoletá, dle odrůdy 30 až 90 cm vysoká bylina. Velké, sametově nálevkovité květy mají výraznou žilnatinu, žlutou na červené nebo červenou na žluté nebo žlutou na purpurové atd. Kvete v VII až IX.

ROZŠÍŘENÍ:

Jižní Amerika (Chile).

PĚSTOVÁNÍ:

Pěstuje se v několika odrůdách lišících se velikostí rostlin, barvou květů (modré, oranžové, růžové, purpurové, červené, žluté) a barvou žilnatiny. Jedná se o poměrně choulostivou rostlinu, která vyžaduje dobře chráněné a slunné stanoviště, půda by měla být dostatečně propustná. Množí se semeny, která se vysévají pod sklo v lednu až únoru, na venkovní stanoviště se pak rostliny přesazují koncem května. U mladých rostlin je dobré zaštípnout vrchol, aby se stonky více rozvětvily.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Monika napsal(a) dne 21.4.2010:
Jazylka je opravdu nádherná rostlinka.Mám sní zkušenosti.Vysévám jí ven přímo na stanoviště v dubnu, nesnáší přesazování a hnojení.Roste v chudých půdách.Rostlinky jsou po vyrašení maličké a tenké,rostlinka je po celou dobu růstu jemná.Květy jsou opravdu úžasné,vřele doporučuji.

Nemáte oprávnění psát komentáře.