Lathyrus odoratus - hrachor vonný

Slovensky: Hrachor voňavý

Čeleď: Fabaceae - bobovité (motýlokvěté, luštinaté)

 

POPIS:

Jednoletá, 50 až 200 cm dlouhá bylina. Lodyha popínavá nebo poléhavá, hranatá, dvoukřídlá, chlupatá. Listy s 1 párem lístků zakončené úponkou, lístky krátce řapíčkaté, podlouhlé až vejčité, chlupaté. Květenství 1 až 5květé, květy silně vonné, v různých barevných odstínech (modré, růžové, fialové, bílé, téměř černé). Kvete v VI až VIII.

PŮVOD:

Původní v jižní Evropě (Itálie, Sicílie), přibližně od roku 1700 pěstován, v ČR vzácně a pouze přechodně zplaňuje.

PĚSTOVÁNÍ:

První zahradní odrůdy začaly vznikat ve druhé polovině 19. století, dnes se pěstuje velké množství hybridů lišících se nejen barvou květů, ale i jejich velikostí či velikostí rostliny, novější odrůdy mívají i květy zvlněné, pruhované či dvoubarevné (řada z těchto "novějších" odrůd však nevoní). Pěstuje se v zahradách či na balkónech jako popínavá letnička vhodná ke krytí plotů, zídek apod. Vyžaduje slunné a teplé stanoviště, půda by měla být středně těžká, výživná a vápnitá, nesnáší půdy těžké a zamokřené, v suchých a málo výživných půdách tvoří krátké stonky a malé květy, někdy může dojít i k opadu poupat. Množí se semeny, která se vysévají přímo na venkovní stanoviště v březnu až květnu do hloubky asi 3 cm, pro ranější kvetení je možno rostliny předpěstovat v květináči (vysévá se 4 až 6 semen na květináč), po otužení se pak rostliny přesazují ven.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Bohumila napsal(a) dne 2.9.2012:
I já mám dvouletou vnučku a chodí na lusky hrachoru, vysvětlování ani plácání přes ručičku nepomáhá,ale děkuji za odpověĎ předchozímu stejnému dotazu, trochu mě to uklidnilo. Ještě že snad není jedovatý, sní tak jeden lusk, víc snad ne. Tyhle malé zlatíčka, jsoupěkné všetečky a musí se vtomto věku opravdu hlídat.

  • Jarda B. napsal(a) dne 3.12.2012:
    Semena hrachoru rozhodně nejíst! Hrachor vonný (Lathyrus odoratus) obsahuje toxin beta-amino-propionitril (BAPN), jehož dlouhodobá konzumace může vést k deformaci kostí a výskytu kožních a cévních problémů (viz. např. zde: http://www.itg.be/itg/DistanceLearning/LectureNotesVandenEndenE/47_Medical_problems_caused_by_plantsp11.htm a zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Osteolathyrism).
    Hrachor vonnný obsahuje i další příbuzné toxiny - imethylaminopropionitrile (DMAPN) a beta-iminodipropionitrile (IDPN), jejichž účinky dodnes nejsou přesně zdokumentovány, rozhodně se ale doporučuje, aby se konzumaci vyhnuly těhotné ženy a děti.

    Příbuzný hrachor setý (Lathyrus sativus, španělská čočka), pěstovaný jako jedlá luštěnina způsobuje v případech, kdy tvoří více než 50% stravy a není dostatečně zpracován (máčení 24 hodin ve vodě, tepelná úprava) ochrnutí dolních končetin (první otravy byly dokumentovány již 400 let př. Kristem v Indii, k posledním otravám docházelo ve Španělsku po roce 1945). Za původce jsou považovány deriváty kyselin beta-(N)-oxalylamino-L-alaninové (BOAA) označované také jako kyselina beta-N-oxalyl-diamino-propionic (beta-ODAP), které mají neurotoxické účinky a způsobují nervové onemocnění označované jako Lathyrism nebo Neurolathyrism (anglické výrazy, český termín se mi nepodařilo nalézt).

    České zdroje informací jsou bohužel ve srovnání se světem chudé. Obecně lze ale říci, že hrachory obsahují velké množství toxinů a neurotoxinů, které způsobují celou řadu nervových a metabolických obtíží a to jak u lidí, tak i u zvířat. Jejich účinky nejsou zcela prozkoumány, je ale jisté, že mohou mít trvalé následky a ve výjimečných případech končit i smrtí. Je tedy nutné zvážit, zda neomezit pěstování hrachoru alespoň na dobu, kdy bude dítě s to chápat, co se smí jíst a co ne.

Jana Holečková napsal(a) dne 24.7.2008:
Chtěla bych vědět, zda semena nejsou po požití jedovatá vzhledem k podobnosti s lusky hrachu je možná záměna.děkuji

  • Miloslava Coufalova napsal(a) dne 6.8.2008:
    Mam dvouletou vnučku a trhá lusky z hrachoru a dává je do pusy nikde jsem se nedočetla jestli není jedovatý děkuji

  • pista486 napsal(a) dne 20.9.2010:
    Vidím, že sa k toxicite nevyjadruje nik :)
    Takže je to tak ako s ostatnými druhmi "strukovín", vo veľkom množstve sú v surovom stave nestráviteľné a môžu vyvolať príznaky otravy(rôzne tráviace problémy). Ale napr. hrach a rôzne druhy hrachorov nie sú až tak nebezpečné ako napr. fazuľa, alebo agát. V každom prípade by malo byť na rodičoch aby deti ustriehli a vysvetlili im čo sa jesť smie a čo nie.

Jarin napsal(a) dne 1.7.2008:
Žádám,zda by mi někdo mohl poradit v jakém stádiu se mají u Hrachru vonného/Lathyrus odoratus/ trhat lusky se semeny na další sázení.Mám už žluté stonky nad půdou/asi 10cm/,ale zbyterk lodyhy je stále zelený a stále ještě všechny rostlinky kvetou.Lusky mají barvu zelenou a připomínají lusk Hrachu před dozráním.
Děkuji moc Jarda

Nemáte oprávnění psát komentáře.