Nerium oleander - oleandr obecný

Slovensky: Oleander obyčajný

Čeleď: Apocynaceae - toješťovité

 

POPIS:

Až 4 m vysoký keř. Listy kožovité, kopinaté, ve 3četných přeslenech. Květy ve vrcholičnatých latách, bílé, žluté, červené nebo růžové, někdy plnokvěté.

PŮVOD:

Středomoří a Přední Asie.

JEDY:

Oleandr je prudce jedovatý, v listech, stoncích a květech obsahuje glykosidy (např. oleandrin, neriin, neriantin) tonizující srdeční svalovinu a působící silně močopudně. Otrava se projevuje zvracením, závratěmi, arytmií, křečemi a horečkami, těžké otravy mohou končit i smrtí. U postiženého je třeba vyvolat zvracení (není-li spontánní), zajistit výplach žaludku a podat mu aktivní uhlí. Nezbytné je co nejdříve přivolat lékařskou pomoc. Šťáva z rostliny může vyvolat na pokožce záněty. Jedovatý je i med včel, které sbíraly nektar na oleandrových květech. Vůně květů může vyvolat u citlivých osob bolesti hlavy a závratě.

LÉČITELSTVÍ:

K lékařským účelům se sbírají listy v době květu. Vzhledem k tomu, že se ale jedná o rostlinu prudce jedovatou, je jeho využití v lidovém léčitelství velmi rizikové. Droga upravuje srdeční činnost a užívá se proti kožním vyrážkám.

DALŠÍ UŽITÍ:

V minulosti se oleandrových listů užívalo jako jedu na krysy, potkany a myši.

PĚSTOVÁNÍ: 

  • Teplota: V létě běžná pokojové teplota, v zimě chladněji, nejméně však 7 °C.
  • Umístění: Slunné stanoviště.
  • Zálivka: Od jara do podzimu zalévat vydatně, v zimě méně.
  • Přesazování: Podle potřeby na jaře do zeminy s dostatkem humusu a živin, pH 6,7 až 7,5.
  • Množení: Na přelomu jara a léta vrcholovými řízky, které při teplotě okolo 16 °C zakoření asi za 4 týdny.
  • Další:
    • V pokojových podmínkách dorůstá oleandr výšky až 2 m.
    • Na podzim je dobré seříznout větve, které kvetly.
    • Při nedostatku světla a vysokých teplotách v zimních měsících může dojít k opadu listí.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Lenka napsal(a) dne 27.3.2009:
Na odkvetlém oleandru jsem objevila lusk, nechala jsem jej a nyní z něj vypadávají ochmýřená semena - dají se i takto vypěstovat nové rostliny? Jak?

Petra Kleinová napsal(a) dne 31.8.2008:
Mám prosbu ohledně oleandrů, během letošního léta mi na něm žloutnou listy,kvete hodně. Mohl by mi někdo poradit, jaká je příčina? Děkuji

Vulpes verus napsal(a) dne 13.7.2008:
Existuje digitalisové antidotum- přípravek Digibind (používaný v humání i veterinární medicíně). Jedná se o FAB fragmenty imunoglobulinů proti digitoxinu a digoxinu, který je účinný i proti výše zmíněným toxickým látkám oleandru.

Komentáře   

Simona
# oleandr a bylinky?Simona 2016-04-20 21:51
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli je možné pěstovat oleandr na stejném parapetu jako bylinky, které používám při vaření (vzhledem k pylu nebo rostliným šťávám).

Děkuji.
S.

Nemáte oprávnění psát komentáře.