Gagea lutea - křivatec žlutý

Slovensky: Krivec žltý

Čeleď: Liliaceae - liliovité

 

POPIS:

20 až 30 cm vysoká, vytrvalá, cibulovitá bylina bez vedlejších cibulí. Přízemní list jen jeden, 7 až 15 mm široký, obvykle 3žilný, s kápovitou špičkou, plochý. Květy uspořádány v lichookolíku složeném z 1 až 10 květů, vyrůstají mezi obvykle 2 úzkými listeny, které jsou mnohem kratší nežli list přízemní, květní stopky lysé, korunní lístky žluté, zevně zelenavě proužkované, v počtu 6, tyčinek také 6. Kvete v III až IV.

STANOVIŠTĚ:

Lužní a vlhké listnaté nebo smíšené lesy, teplé háje, křoviny, suťové lesy, louky podél větších toků, sady, na půdách kyprých, vápnitých, humózních, hlinitých, provlhčených spodní vodou.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR od nížin do pahorkatin hojně, v podhůří vzácněji, na horách jen místy. Roste v téměř celé Evropě vyjma Irska a Portugalska.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Daniela napsal(a) dne 9.4.2015:
Pastva koní kytičce evidentně nevadí. U nás se objevila letos po dvou letech na nejvíce vydupaných místech. Před koňmi tam nerostla...

Marie Schulerová napsal(a) dne 7.4.2011:
Tato kytička se mi ve velmi velkém množství objevila na zahradě,kde pasu koně.Neví náhodou někdo,zda není jedovatá?Je krásná,ale přesto bych se jí ráda zbavila...

  • Adéla napsal(a) dne 4.5.2012:
    jedovatá by být úplně neměla, ale způsobuje dávení - což u koní kvůli zúženému vstupu do žaludku nejde... ale zda tam teda nenatropí paseku...

  • likvidator napsal(a) dne 1.4.2014:
    koně všechno zadupou i kytičku, pást koně v době, kdy kvete gagea je zvláštní....

Ilona napsal(a) dne 25.3.2011:
Dnes jsem ji viděla v Otrokovicích (Zlín) u štěrkáče na vlhké louce mírně zastíněné , roste tam hojně ve skupinkách

Soňa napsal(a) dne 31.8.2010:
Tato kytička, rostla na jaře na zadní louce po pravé straně cesty pod velkým dubem na Vrbenských rybnících v Českých Budějovicích. Poté na Vrcově u Borovan, tam jich bylo více.

irmulka napsal(a) dne 16.4.2010:
tuto kytičku jsem zahlédla v Praze - v přírodní rezervaci ŠANCE (ZÁVIST)v nehojném počtu, společně s jaterníkem podléškou a sasankou hajní..(duben)

Katka Kučerová napsal(a) dne 16.4.2010:
Jo, tuhle pěknou kytičku jsem nedávno viděla v lese u nás na Kladně. :)

Ivo napsal(a) dne 5.4.2010:
Tato rostlina se hojně vyskytuje v Karviné v sadu Boženy Němcové.

Komentáře   

Peter
# Odp.: Gagea lutea - křivatec žlutýPeter 2016-04-06 19:34
U nás na Brněnsku roste hodně podél řeky, už na konci února, kdy bývaly ráno ještě mrazíky, pomalu vylízala! :-)

Nemáte oprávnění psát komentáře.