Campanula rotundifolia - zvonek okrouhlolistý

Slovensky: Zvonček okrúhlolistý

Čeleď: Campanulaceae - zvonkovité

 

POPIS:

Vytrvalá, 5 až 60 cm vysoká bylina. Lodyha vystoupavá až přímá, někdy poléhavá, oblá. Přízemní listy dlouze řapíkaté, v době květu často již chybí, ledvinovité až srdčité, vroubkované až celokrajné, dolní lodyžní listy řapíkaté, úzce kopinaté až podlouhlé, pilovité až celokrajné, na okraji brvité, ostatní listy přisedlé zúženou bází, úzce kopinaté až čárkovitě kopinaté, širší než 1,8 mm, nejhořejší listy čárkovité. Květenství volné, hroznovité nebo latovité, koruna zvonkovitá až nálevkovitá, 12 až 20 mm dlouhá, blankytně až sytě modrá nebo modrofialová. Kvete v V až X.

STANOVIŠTĚ:

Louky, pastviny, meze, vřesoviště, na půdách čerstvě vlhkých a vysýchavých, kyselých, humózních, písčitých nebo hlinitých.

ROZŠÍŘENÍ:

V Čechách roztroušeně až hojně, nejvíce v pahorkatinách, na východě ČR vzácně nebo chybí. Celkově roste v mírném pásmu Eurasie, v Evropě na jihu po Pyreneje, jižní Francii, severní Itálii, Srbsko a Bulharsko, chybí na Slovensku, v Maďarsku a přilehlých územích Rakouska, dále chybí na stepích Ukrajiny a v jižním Rusku.

Nemáte oprávnění psát komentáře.