Solidago canadensis - zlatobýl kanadský (celík kanadský)

Slovensky: Zlatobyľ kanadský

Čeleď: Asteraceae - hvězdnicovité (složnokvěté)

 

POPIS:

Vytrvalá, 50 až 250 cm vysoká bylina. Lodyha hustě a krátce chlupatá, přímá, v květenství rozvětvená, často do nachova naběhlá. Listy kopinaté, 5x až 10x delší nežli široké, zubaté, na rubu chlupaté. Květenství je jednostranná, rozkladitá lata, sestává ze stovek malých květů, jazykovité květy jen o málo delší nežli trubkovité, žluté. Kvete v VIII až X.

STANOVIŠTĚ:

Rumiště, břehy, lužní lesy, světliny, okraje lesů.

ROZŠÍŘENÍ:

Původem ze Severní Ameriky, v Evropě zprvu pěstován, asi od poloviny 19. století zplaňuje, dnes roztroušeně od nížin po podhorské oblasti.

LÉČITELSTVÍ:

Lze použít podobně jako zlatobýl obecný.

ZAHRADA:

Pěstuje se v řadě odrůd vzniklých křížením S. canadensis, S. virgaurea a S. brachystachys. Jednotlivé odrůdy se liší zejména výškou rostlin, která se pohybuje přibližně od 30 do 180 cm. Pěstuje se poměrně snadno, vyhovuje mu slunné až mírně přistíněné stanoviště, běžná zahradní půda, dobře snáší sucho, množí se dělením trsů na jaře nebo na podzim, případně řízky.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Veronika napsal(a) dne 25.10.2009:
V některých publikacích se uvádí že zlatobýl kanadský je stejně ne-li více léčivý než zlatobýl obecný.Dobře je o něm psáno v knize čarovná moc rostlin kterou napsal Wolf-Dieter Storl.

Anka napsal(a) dne 13.6.2008:
Táto rastlina (Zlatobýl kanadský) nemá žiadne liečivé vlastnosti???
ďakujem za odpoveď a príjemný deň. Anka :-)))

  • urobor napsal(a) dne 18.10.2008:
    podívej se na .prodejbylin.cz

Nemáte oprávnění psát komentáře.