Ajuga reptans - zběhovec plazivý

Slovensky: Zbehovec plazivý

Čeleď: Lamiaceae - hluchavkovité (pyskaté)

 

POPIS:

Vytrvalá, až 30 cm vysoká bylina s nadzemními plazivými výhony. Lodyha nevětvená, přímá nebo vystoupavá, 4hranná, v horní polovině na dvou protilehlých plochách chlupatá. Listy přízemní růžice dlouze řapíkaté, úzce obvejčité, téměř celokrajné, lodyžní listy nejčastěji 2 páry, krátce řapíkaté, vejčité. Lichopřesleny 6 až 10květé, dole oddálené, v horní části nahloučené, tvoří vrcholový klas, listeny vejčité, celokrajné, v horní části kratší než květy, často nafialovělé. Koruna modrá až modrofialová, zřídka bílá nebo růžová, horní pysk zakrnělý, dolní 3laločný, tyčinky vyčnívají z koruny. Kvete v IV až VII.

STANOVIŠTĚ:

Listnaté lesy, louky, křoviny, na půdách vlhkých a stanovištích polostinných.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR od nížin po horní hranici lesa hojně až roztroušeně, místy ale ojediněle nebo chybí, zejména v bezlesých oblastech. Celkově roste V Evropě od Irska a severu Pyrenejského poloostrova až po Ural, na severu po jižní Skandinávii, roztroušeně i v Zakavkazí, Arménii, východním Turecku, severním Íránu, Alžírsku a Tunisku, druhotně v Severní Americe.

LÉČITELSTVÍ:

Sbíranou částí je kvetoucí nať (Herba ajugae).
Obsahuje třísloviny, barviva, hořčiny, organické kyseliny, minerální látky, taninové substance, éterické oleje, kaučuk a organické soli.
Droga mírně snižuje krevní tlak, působí proti bolestem trávicího ústrojí, mírně uklidňuje, je mírným antirevmatikem, zevně ve formě mastí nebo koupelí se užívá na podlitiny či jiná zranění končetin.
Podává se nejčastěji ve formě nálevu, 2x až 4x denně.

ZAHRADA:

Zběhovec plazivý se pěstuje v několika odrůdách lišících se barvou květu (modrá, bílá, růžová, červená) i barvou listů (trojbarevné, pestré, bělorůžové, růžovočervené, zelené). Hodí se zejména k pokrytí půdy. Daří se mu na slunném až polostinném místě, půda by měla být propustná, výživná, mírně vlhčí. Množí se dělením trsů na jaře nebo na podzim.

Nemáte oprávnění psát komentáře.