Epilobium angustifolium - vrbovka úzkolistá (vrbka úzkolistá)

Syn.: Chamerion angustifolium, Chamaenerion angustifolium, Chamaerion angustifolium
Slovensky: Vŕbka úzkolistá

Čeleď: Onagraceae - pupalkovité

 

POPIS:

Vytrvalá, 50 až 230 cm vysoká bylina. Lodyha přímá, jen zřídka větvená, často červeně naběhlá. Listy střídavé, úzce kopinaté, na rubu se zřetelným žilkováním. Květní hrozen dlouhý, mnohokvětý, stopky mladých květů dolů sehnuté, květy růžově purpurové, zřídka bledě růžové až bílé, tyčinky dolů sehnuté, všechny stejně dlouhé. Kvete v VI až IX.

STANOVIŠTĚ:

Lesní paseky, okraje lesů, světliny, křovinaté stráně, kamenolomy, náspy, nádraží, rumiště, obvykle pospolitě, preferuje půdy kamenité, štěrkovité, hlinitopísčité až hlinité, dusíkaté.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR na celém území roztroušeně až hojně, nejvíce v pahorkatinách a v podhorských oblastech. Celkově roste téměř v celé Evropě, na severu asi po 71° severní šířky, na jihu po střed Pyrenejského poloostrova, dále na Madeiře a Kanárských ostrovech, v téměř celém mírném pásmu Asie až po Kamčatku a Japonsko, v Severní Americe od Aljašky na jih až asi po 40° severní šířky, v Grónsku.

LÉČITELSTVÍ:

V listech obsahuje gallatonin, triterpeny, pektin, vitamin C, sliz a trochu alkaloidů, v květech nonasean, cerylalkohol, chanerol s cytistatickým působením a sitosterin, v kořenu pak polysacharidy a slizy.
Sbírá se list (Folium chamaerioni), nejlépe začátkem léta, zřídka se sbírá i květ nebo oddenek.
Droga odstraňuje psychické napětí, tíseň, úzkost, nespavost, působí protizánětlivě, chrání sliznice a to zejména trávícího ústrojí (uplatní se proto např. při žaludečním nebo dvanácterníkovém vředu), napomáhá při průjmových infekčních chorobách, zevně se osvědčila na vymývání nehojících se ran či bércových vředů.
Většinou se aplikuje ve formě nálevu (2x až 3x denně sklenku), zevně ve formě odvaru (10 g drogy se vaří 10 až 15 minut ve ¼ l vody a nechá se 45 minut odstát).

DALŠÍ UŽITÍ:

Fermentované listy se užívají jako náhražka pravého čaje: Mladé šťavnaté listy se nechají na stinném místě 12 až 24 hodin zavadnout, pak se rozloží v tenké vrstvě, dobře uválí, zabalí se do plátna, uloží na teplejší místo a zatíží se. Za 1 až 2 dny se hmota zahřeje a zapaří, potom se provětrá a rychle dosuší. Fermentované listy jsou tmavší, příjemně voní a poskytují jiskrný nálev výrazné chuti a typického aroma.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

sona dubekova napsal(a) dne 23.10.2013:
chcela by som vrbovku uzkolistu pestovat u mna na zahrade, bratislavsky kraj, mesto pezinok. neviem, kde zohnat sadenice. mozete mi poradit? dakujem a zdravim dubekova

  • vláďa napsal(a) dne 23.10.2013:
    Vrbka úzkolistá je velmi hojná v lesích na pasekách,zejména ve vyšších polohách. Na pěstování není náročná,potřebuje jen trochu kyselejší úrodnou půdu. Sazenice se dají nejlépe sehnat v botanických zahradách,které jsou v každém větším městě ((alespoň u nás v Česku, jak je to na Slovensku nevím).
    Jediné specializované zahradnictví kde se dá koupit je Planta Naturalis v Markvarticích u Sobotky za Jičínem. www.plantanaturalis.com Pokud mi někdo ze Slovenska od Bratislavy v příštím roce přijede na nějaký bylinkový kurz,které mívám na Moravě,můžu Vám poslat po účastnících nějaké sazenice. Vláďa Vytásek bylinář z Litovle.

Bob napsal(a) dne 19.8.2012:
Manželka mi z ní několikrát uvařila čaj.A to jsem byl pak divoký!Teprve později jsem se dozvěděl,že působí také jako afrodisiakum.

gasti napsal(a) dne 7.8.2009:
Vrbka úzkolistá se též používá v lidovém léčitelství coby prostředek protirakovinný.K tomuto účelu se sbírají kvetoucí vršky a většinou se nechávají luhovat v lihu.

Pavel Skřivan Jizerské hory napsal(a) dne 15.7.2009:
Prosím o radu - odborný názor:
Zda se skutečně sbírá Vrbovka úzkolistá (Chamerion augustifolium).
V některých pojednáních na www stránkách o bylinách se totiž uvádí, že dva druhy vrbovek se vůbec nesmí sbírat a nelze je ani zaměnit s malokvětými druhy. Jsou to Vrbovka chlupatá (Epilobium hirsutum) a Vrbka úzkolistá (Chamerion augustifolium.
Děkuji.
Pavel Skřivan

  • gasti napsal(a) dne 7.8.2009:
    Pokud mrknete do jakéhokoli atlasu určitě rozlišíte vrbku úzkolistou od ostatních.Za prvé je nejběžnější a navíc jsou tam znaky které není možné přehlídnout.

milka napsal(a) dne 12.9.2008:
mala som psa (afgánskeho chrta), ktorý po celý život vyhľadával a ohrýzal iba túto rastlinu (listy) :-)

Petr Pilát napsal(a) dne 8.7.2008:
Vzhledem k prokazatelným účinkům Vrbovky malokvěté na prostatu jsem s úspěchem použil u jednoho klienta jako náhražku i Vrbovku úzkolistou s výbornými účinky. Mohu vřele doporučit.

Komentáře   

Maria
# OpravaMaria 2016-04-11 15:43
Ospravedlňujem sa za chybu vo vyjadrení sa v predošlom príspevku.
Maria
# VŕbovkaMaria 2016-04-11 15:42
Dobrý deň,

prosím znovu o informáciu k vŕbovke na liečenie prostaty, ohľadne ktorej som sa informovala pred časom v mojich komentároch. Manželovi ju pripravujem bezmála 2 mesiace. Ako som sa všeobecne tvrdí o takmer všetkých bylinkách, je potrebné po istom čase dať v užívaní pauzu. Platí to aj pri užívaní vŕbovky, ak áno, na akú dobu prosím? A ešte jeden dotaz, vie mi niekto poskytnúť odkaz na zdroj, kde by som kúpila túto bylinku v najvyššej kvalite? Totiž, kupujem ju v lekárni a nie som si istá, či jej kvalita je dostatočná ne liečenie. Srdečne ďakujem za odpoveď a prajem pevné zdravie.
Maria
# VŕbovkaMaria 2016-02-13 02:03
Prosím, nie je mi jasné, ktorá vŕbovka má liečiť prostatu. Tento zdroj bylinkyprovsechny.cz/.../... upozorňuje na to, že sa nesmie zbierať vŕbovka úzkolistá, tých zdrojov som našla viac, a v tomto odkaze leva-net.webnode.cz/.../... sa obsiahlo uvádza vŕbovka úzkolistá ako zdraviu prospešný čaj. To, že opisujú vŕbovku úzkolistú, je zrajmé z poznámky prekladateľa na konci článku. Veľmi pekne prosím o jasné stanovisko, aké informácie sú pravdivé. Ďakujem pekne.
wendys
# Odp.: Vŕbovkawendys 2016-02-13 10:33
Na léčbu prostaty se používají jiné druhy vrbovek, např. vrbovka horská: botanika.wendys.cz/.../...

Vrbovka úzkolistá je sice také léčivé, ale užívá se na jiné potíže.
vláďa
# Vrbkavláďa 2016-02-13 16:14
Mária Obě dvě léčivky jsou léčivé na prostatu, tam kde nezabírá vrbka malokvětá, zabírá vrbka úzkolistá. Informace, že vrbka úzkolistá neléčí prostatu je zastaralá a je uváděna někdy ve starší literatuře. Proto se doporučuje směs z obou druhů bylin. bylinář Vláďa Vytásek z Litovle. P.S. Pro léčivé účely se nesbírá pouze vrbovka bahenní.
wendys
# Odp.: Vrbkawendys 2016-02-13 19:15
Tak to vidíte, věřte panu Vitáskovi, to je zkušený praktik :).

Nemáte oprávnění psát komentáře.