Silene vulgaris - silenka nadmutá

Syn.: Oberna behen, Silene cucubalus, Silene inflata
Slovensky: Silenka obyčajná

Čeleď: Caryophyllaceae - hvozdíkovité (silenkovité)

 

POPIS:

Vytrvalá, lysá, 30 až 120 vysoká bylina. Lodyha přímá, vystoupavá nebo poléhavá. Dolní lodyžní listy obkopinaté, v řapík zúžené nebo přisedlé, brzy zasychající, ostatní eliptické až kopinaté, špičaté, vstřícné. Květenství vidlan, květy jedno nebo oboupohlavní, kalich kulovitě nafouklý, 20žilný, korunní lístky dvoudílné, bílé, 3 čnělky. Kvete v V až VI.

STANOVIŠTĚ:

Kamenité svahy, okraje cest, náspy, lomy, hráze, louky, preferuje půdy mělké, písčité až skeletovité, dusíkaté, vápnité, suché, umístění teplé.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR na celém území od nížin do horských oblastí, celkově roste v Eurasii a druhotně v Severní Americe.

LÉČITELSTVÍ:

Obsahuje saponiny, třísloviny, pryskyřice, minerální látky a možná i blíže neprozkoumané glykosidy.
Sbírá se kvetoucí nať (Herba sileneae).
Zevně ve formě kašovitého obkladu se užívá na špatně se hojící rány nebo lehčí spáleniny, ve formě koupelí při revmatismu nebo na léčbu ekzémů.
Odvar se připravuje krátce, vaří se jen asi 2 minuty, kašovitý obklad se připravuje pomletím čerstvé rostliny nebo spařením rostliny suché vroucí vodou.
V Čechách není silenka oficiální drogou a i v lidovém léčitelství je užívána spíše zřídka.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Mila Šimčáková napsal(a) dne 18.3.2013:
My používáme mladé listy na omáčky místo špenátu.Vařila to už moje babička a jako dítě jsem ani nevěděla, že špenát existuje.Je chutnější a není tak mlandravý, jako špenát.

Nemáte oprávnění psát komentáře.