Sedum acre - rozchodník ostrý (rozchodník prudký)

Slovensky: Rozchodník prudký

Čeleď: Crassulaceae - tlusticovité

 

POPIS:

Vytrvalá, lysá, šedozelená nebo do červena naběhlá bylina vysoká 5 až 15 cm, ostré chuti. Lodyha plazivá, kořenující, hustě olistěná, trsnatá. Listy dužnaté, střídavé, vejcovité, shora zploštělé, po odumření stříbřité. Květenství z 2 až 4 vidličnatě větvených vijanů, na každém 3 až 5 takřka přisedlých květů. Květy 5četné, korunní lístky volné, zlatožluté. Kvete v V až VI.

STANOVIŠTĚ:

Suchá výslunná a kamenitá stanoviště, zdi, náspy, skalní štěrbiny, písčité řídké trávníky, preferuje půdy suché, mělké, kamenité a vápnité.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR roztroušeně až hojně takřka na celém území s dostatkem skalnatých míst, nejvíce v pahorkatinách a podhorských oblastech, zavlečen i do vyšších poloh (např. na Sněžku). Celkově roste v Evropě, v severní Africe a západní Asii, zavlečen do Severní Ameriky.

JEDY:

Obsahuje piperidinové alkaloidy semadin, sedridin a jiné, které ve větších dávkách působí toxicky. Kromě toho je přítomen rutin, sliz, gumy, pryskyřice, vosky, sacharidy, vitamín C, vápník a nikotin. Otrava se projevuje poruchami zažívacího ústrojí, zvracením, bolestí hlavy, omámením, při styku rostliny s pokožkou se může objevit zarudnutí nebo i puchýře. K těžkým otravám však dochází jen zřídka, neboť toxické látky jsou obvykle dříve, nežli jsou vstřebány, zvráceny. Přítomné alkaloidy jsou však podezřelé z karcinogenního působení.

LÉČITELSTVÍ:

Obsažené látky, viz. předchozí odstavec.
Sbírá se nať (Herba sedi acris) a to v červnu až červenci.
Droga je v současnosti již považována za zastaralou, tudíž se užívá jen velmi zřídka. V přiměřených dávkách snižuje krevní tlak a vyvolává překrvení pokožky. Čerstvá šťáva nebo nálev má antibiotické a fungicidní účinky, lze ji tedy použít na špatně se hojící rány či na kožní plísně. Pomačkaný rozchodník se osvědčil také při odstraňování kuřích ok, mozolů či tvrdých otlaků. Vzhledem k obsahu toxických alkaloidů se nedoporučuje vnitřní užívání drogy, spíše se tedy droga může uplatnit při zevním použití ať už ve formě masti, tinktury nebo čerstvé šťávy. I v tomto případě však nutno mít na vědomí, že při příliš dlouhém kontaktu rostliny s pokožkou může dojít k zánětu kůže a tvorbě puchýřků.

PĚSTOVÁNÍ:

Rozchodník ostrý je oblíbená skalnička, která se uplatní zejména v místech, kde je třeba pokrýt větší plochu, neboť jde o rostlinu, která se rychle rozrůstá. Vyhovuje mu slunné místo a sušší a dobře propustná půda. Množí se dělením trsů.

Nemáte oprávnění psát komentáře.