Stachys sylvatica - čistec lesní

Syn.: Stachys canariensis, Stachys cordata, Stachys cordatifolia, Stachys foetida, Stachys glaucescens, Stachys trapezuntea

Slovensky: Čistec lesný
Čeleď: Lamiaceae - hluchavkovité (pyskaté)

 

POPIS:

Vytrvalá bylina, lodyha přímá 30 až 120 cm vysoká, jednoduchá nebo větvená, chlupatá. Listy dlouze řapíkaté, chlupaté, srdčité až široce vejčité, špičaté, pilovité. Lichopřesleny nejčastěji 6květé, listeny kopinaté, zubaté, delší než květy. Květy na krátkých stopkách, kalich trubkovitě zvonkový, 4 až 7 mm dlouhý, asi do 1/3 členěný, koruna 12 až 17 mm dlouhá, temně nachově červená s bílou kresbou. Plodem je tvrdka. Kvete v VI až IX.


STANOVIŠTĚ:

Listnaté lesy, paseky, křoviny, horské lužní lesy, přednostně na vlhkých až mokrých, hlinitopísčitých a humózních půdách.


ROZŠÍŘENÍ:

V ČR roztroušeně až hojně vyjma vyšších horských poloh a sušších pahorkatin. Roste od nížin až do podhorských oblastí, maximálně nalezen v Krkonoších v nadmořské výšce 1200 m. Celkově se vyskytuje téměř v celé Evropě, v Norsku se objevuje až za polárním kruhem, na jihu roste až po sever Pyrenejského poloostrova, Sicílii a Řecko, dále na Kavkaze, části západní Sibiře a ve Střední Asii.


LÉČITELSTVÍ:

Obsahuje betainy (stachidrin, betonicin, turicin, trigonellin), cholin, allantoin, třísloviny, silici, sliz, kyselinu tanovou a vitamíny.
Sbírá se kvetoucí nať (Herba sideritis), nejlépe těsně po rozkvětu, někdy se sbírají jen samotné listy, které jsou nejlepší těsně před rozkvětem.
Droga působí sedativně, snižuje krevní tlak, zvyšuje tonus dělohy, staví krvácení (mírně zvyšuje srážlivost krve), nejčastěji se užívá v gynekologii při silném krvácení, lze ji však použít k zastavení jakéhokoliv krvácení (k tomuto účelu lze použít čerstvého naklepaného listu). Odvaru z čistce se užívá při nemocích prostaty a dolních cest močových (1 polévková lžíce se vaří ve sklenici vody 3 minuty, pak se nechá 15 minut luhovat, užívá se 3x denně před jídlem po dobu as 3 týdnů). Protože však odvar není valné chuti, nejčastěji se užívá ve formě tinktury, 3x až 4x denně 20 až 25 kapek.
České rodové jméno rostliny je odvozeno právě od jejího užití v lidové medicíně, neboť čistec rány nejen hojí, ale i čistí.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Milan Finna napsal(a) dne 30.8.2011:
V rakouském časopisu Kochen & Küche se uvádí, že Stachys sylvatica /Waldziest/ se vyznačuje vůní, která při použití v kuchyni připomíná houby a bývá součástí falešné houbové polévky.

Nemáte oprávnění psát komentáře.