Stellaria media - ptačinec prostřední (ptačinec žabinec)

Slovensky: Hviezdica prostredná

Čeleď: Caryophyllaceae - hvozdíkovité (silenkovité)

 

POPIS:

Jednoletá, 5 až 40 vysoká bylina. Lodyha vystoupavá nebo poléhavá, v uzlinách kořenující, s 1 (zřídka se 2) řadou chlupů. Listy vstřícné, vejčité, dolní řapíkaté, horní přisedlé a obvykle větší. Květy v řídkých vidlanech, se 3 čnělkami, korunní lístky kratší nežli kalich, bílé. Kvete v III až X.

STANOVIŠTĚ:

Pole, zahrady, sady, parky, okraje cest, rumiště, skládky, preferuje půdy kypré, dusíkaté.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR téměř na celém území hojný, v horských oblastech obvykle na místech ovlivněných lidskou činností. Původně rozšířen zřejmě v Eurasii, v současnosti roste téměř po celém světě včetně polárních oblastí.

LÉČITELSTVÍ:

Obsahuje třísloviny, saponiny, minerální soli, organické kyseliny, vitamín C a E, karotin, tanin, sliz, hořčiny a zřejmě další ještě neprozkoumané látky.
Sbírá se nať (Herba stellariae) a to od konce dubna.
Droga má účinky močopudné, užívá se na "čištění krve", na nejrůznější kožní choroby (lupénka, ekzémy, vředy, vyrážky), staví krvácení, zevně se aplikuje při revmatismu, v minulosti se v lidovém léčitelství užívala i při TBC.
Nejčastěji se užívá čerstvá šťáva z umleté natě, které se obvykle podává 4x denně 1 čajová lžička. Kašovité obklady z mletých čerstvých bylin se osvědčily na atopické ekzémy nebo některé formy lupénky. Odvar z ptačince se užívá na plicní a bronchiální choroby, usnadňuje vykašlávání hlenů, zastavuje krvácení z plic.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Marie Fialová napsal(a) dne 24.4.2015:
Salát jsem vyzkoušela. Nakrájená bylina, trochu olivového oleje, trochu domácího jablečného octa a hrozinky. Ty tomu dodaly výbornou chuť. Nechtěla jsem použít cukr.

Jiří Jedlička napsal(a) dne 1.3.2013:
http://www.ireceptar.cz/zdravi/salat-z-ptacince-omeleta-ze-sedmikrasky-nacerpejte-silu-z-jarnich-bylinek/#utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=nws-zahr-03-2013
tam je předpis na salát z ptačince, ale ještě jsem ho nevyzkoušel

Nemáte oprávnění psát komentáře.