Glechoma hederacea - popenec obecný (popenec břečťanovitý)

Slovensky: Zádušník brečtanovitý

Čeleď: Lamiaceae - hluchavkovité (pyskaté)

 

POPIS:

Vytrvalá, 10 až 40 cm vysoká bylina. Lodyha plazivá až vystoupavá, kořenující, lysá až řídce chlupatá, po odkvětu se často ohýbá k zemi a na uzlinách kořenuje. Listy řapíkaté, čepel ledvinovitá až srdčitá, vroubkovaná, řídce chlupatá až lysá. Lichopřesleny 2 až 7květé, koruna dvoupyská, fialová až modrofialová, zřídka růžová nebo bílá, horní pysk okrouhlý, na vrcholu vykrojený, plochý, dolní pysk 3laločný, střední pysk největší a vpředu vykrojený, oboupohlavní květy většinou delší nežli samičí. Kvete v III až VI.

STANOVIŠTĚ:

Vlhké lesy, paseky, vlhké až krátkodobě zaplavované louky, křoviny, okraje cest, vlhká pole, zahrady, preferuje půdy vlhké až mokré, hlinité, hlinitojílovité nebo hlinitopísčité, humózní, dusíkaté, zásadité až slabě kyselé.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR hojně od nížin do podhorských oblastí, v horských oblastech zřídka, souvisle do nadmořské výšky přibližně 700 m. Celkově roste v mírném pásmu Eurasie, na severu do střední Skandinávie, na jihu na sever Pyrenejského poloostrova, na sever Itálie, na východě po Bajkal, zavlečen do Severní Ameriky.

LÉČITELSTVÍ:

Sbírá se nať (Herba hederae terrestris) a to v době květu. Suší se ve stínu nebo při umělém sušení za teplot do 40 °C.
Popenec obsahuje hořčinu glechomin, silice (asi 0,06%), třísloviny (asi 6,7%), pryskyřice, cholin, saponiny, organické kyseliny, vitamín C a minerální látky (zejména draselné).
Droga rozpouští hleny, působí protizánětlivě, hojivě, dezinfekčně a močopudně. Dále tlumí průjmy, zlepšuje trávení, podporuje látkovou výměnu, detoxikuje játra, tlumí záněty a svědění kůže. Zevně ve formě obkladů a koupelí se užívá na špatně hojící se rány nebo ekzémy.
Pro vnitřní použití se připravuje odvar z jedné čajové lžičky drogy na sklenku vody, zřídka se užívá i čerstvá vymačkaná šťáva (30 až 50 g denně) při chorobách cest dýchacích, kašli, zahlenění nebo při zánětu dolních cest močových, jako kloktadlo se doporučuje při zánětu dutiny ústní (25 g drogy se vloží do ½ l studené vody, nechá se přejít varem a 20 minut se luhuje). Pro zevní použití se připravuje odvar koncentrovanější nežli při užití vnitřním. Na křečové žíly se osvědčila popencová mast, na bronchitidu zase popencový sirup (40 g drogy se dá do 1 l studené vody, přivede se k varu, nechá se 15 minut luhovat, scedí se, smíchá se se stejným množstvím medu a opět se vaří dokud směs nedosáhne konzistence sirupu).

DALŠÍ UŽITÍ:

Mladé popencové listy se v některých krajích přidávají do salátů nebo polévek.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Pavel Renčín napsal(a) dne 15.4.2011:
Dobrý den, Popenec je dost nepříjemný plevel, který postupně vytlačuje ze zahrady trávník. Hubení Round upem se mi zdá kompliované. Je Popenec dvouděložná rostlina, aby na ni fungoval Bofix?
Děkuji. Renčín

  • Jelínek napsal(a) dne 26.9.2012:
    Mám tentýž problém! Popenec postupně vytlačuje okrasný trávník. Máte již nějaké řešení?

  • Veronika napsal(a) dne 26.9.2012:
    Nechat prostor popenci,který je krásnější než mrtvý sterilní trávník a navíc je velmi léčivý na dýchací,močové cesty,zlepšuje trávení, výborný jako koření do pomazánek. bylinářka Veronika

Markéta Poláchová napsal(a) dne 15.4.2010:
Dobrý den, můžete mi někdo poradit, podle čeho rozeznám bezpečně hluchavku nachovou od popence obecného?
Děkuji

  • Jana napsal(a) dne 20.4.2010:
    Popenec je mnohem menší než hluchavka a taky se plazí spíše při zemi a navíc má modrou barvu,hluchavka nachová je světle fialová někdy do růžova. Nejlepší na rozeznání je si koupit kvalitní herbář ve formě do kapsy a s ním pak vyrazit do terénu nebo mít foťák a fotit a pak dle webu porovnat...

Ewabi napsal(a) dne 31.12.2009:
je to bylinka v kuchyni velmi užitečná - nejen do salátu, ale také do sýra, pod maso, do polévek, nebo jako osvěžení šťouchaných brambor :-)

kokoška pastuší tobolka napsal(a) dne 3.5.2008:
z popence je dobrý čaj (nemusí to být ani nať s květy, stačí listy), má příjemnou nakyslou chuť

Irena napsal(a) dne 1.5.2008:
výborná bylinka do polévky a velikonoční nádivky

Nemáte oprávnění psát komentáře.