Euphorbia pulcherrima - vánoční hvězda, pryšec překrásný

Syn.: Poinsettia pulcherrina
Slovensky: Prýštec najkrajší (vianočná hviezda, vianočná ruža)

Čeleď: Euphorbiaceae - pryšcovité

POPIS:

Rostlina keřovitého až stromovitého vzrůstu, v kultuře se však pěstují odrůdy dosahující výšky jen 20 až 40 cm. Listy celokrajné nebo laločnatě vykrajované. Kolem nenápadných cyathií (=složené, oboupohlavní vrcholičnaté květenství s jedním dlouze stopkatým samičím květem a pěti vijany samčích květů, které vyrůstají v úžlabí listenů) vyrůstají velké, ozdobné listeny sestavené v růžici, které dle odrůdy mohou mít barvu zářivě červenou, cihlově červenou, růžovou, krémovou nebo bílou. V přírodě vykvétá na dlouhých, k zemi obloukovitě ohnutých, často již bezlistých větvích.

PŮVOD:

Původně rostla v Mexiku, dnes rozšířena v tropech téměř celého světa.

PĚSTOVÁNÍ: 

  • Teplota: Celoročně průměrná teplota okolo 20 °C, při kvetení by neměla klesnout pod 15 °C.
  • Umístění: Co nejvíce světla a to celoročně, v létě však chránit před přímým sluncem.
  • Zálivka: Zalévat důkladně, ale před další zálivkou nechat substrát mírně vyschnout, rostlina špatně snáší sucho i trvalé zamokření substrátu. V zimě zalévat méně. Během kvetení prospěje občasné rosení.
  • Substrát: Substrát by měl obsahovat vysoký podíl rašeliny, pH v rozmezí 5,5 až 6,5, vyhovuje např. směs listovky, rašeliny, drnovky a písku smíchaná v poměru 3:1:1:1, možno však pěstovat i v čisté rašelině.
  • Množení: Stonkovými řízky 8 až 10 cm dlouhými, nejlépe začátkem léta. Uříznuté řízky je dobré vložit asi na hodinu do 20 °C teplé vody, aby se zastavil výtok mléka. Zakoření pod fólií a za teploty 22 až 24 °C trvá asi 3 týdny.
  • Ošetření po odkvětu: Po opadu listů rostlinu seřízněte, umístěte do stínu a zalévejte jen minimálně. V květnu rostlinu přesaďte a zvolna zvyšujte zálivku. Chcete-li, aby v období kolem Vánoc opět vykvetla, musíte od začátku října uměle prodlužovat tmavou část dne (Euphorbia pulcherrima je krátkodenní rostlinou, takže vykvétá jen v období dlouhých nocí) na 14 hodin dokonalým zatemněním (např. rostlinu zatemníte v 18 hodin a odkryjete ji následující den v 8 hodin). Takto ošetřená rostlina by měla opět vykvést v období kolem Vánoc.

JEDY:

Viz. Euphorbia milii.

Nemáte oprávnění psát komentáře.