Nepenthes × mixta - láčkovka

Slovensky: Láčkovka

Čeleď: Nepenthaceae - láčkovité

 

POPIS:

Hybrid vzniklý zkřížením  Nepenthes northianaNepenthes maxima (která roste ve vysokohorských lesích Indonésie a Nové Guineje).
Květy jednopohlavní, drobné, uspořádané v dlouhých vrcholičnatých květenstvích.
Popis lapacího orgánu:
Listová čepel kopinatá, na jejím konci vyvinuta láčka ve tvaru konvice, která je velmi efektivním lapacím orgánem. Past se vyvíjí až po té, co je dokončen růst listu. Zpočátku je uzavřena víčkem, které se později od pasti oddělí a vznikne z něj jakási stříška chránící obsah láčky před deštěm. Na spodní straně stříšky jsou umístěny nektarové žlázky vábící hmyz. Hrdlo láčky je lemováno směrem dovnitř dokonale hladkým ústím. Hmyz lezoucí směrem od listu je k hrdlu naváděn dvěma ochlupenými "křídly". Při vstupu na hladký povrch sklouzne dovnitř láčky a utopí se v trávící tekutině, kterou je láčka naplněna přibližně do jedné třetiny. Vnitřek horní části láčky je navíc pokryt vrstvičkou z vosku, který se pod hmyzími nožkami odlupuje v mikroskopických částečkách a brání tak v úniku i těm druhům hmyzu, které jsou schopny lézt po hladkých površích jako je např. sklo.

PĚSTOVÁNÍ: 

  • Teplota: Celoročně poměrně vysoká teplota, v zimě vyhovuje běžná pokojová teplota okolo 20 až 25 °C, v létě možno i vyšší, až 35 °C.
  • Umístění: Světlé až polostinné stanoviště, chránit však před přímým slunečním zářením.
  • Zálivka: Vždy vydatná, květináč by měl stále stát v misce s vodou. Láčkovky vyžadují i vysokou vzdušnou vlhkost (až okolo 80%), nejlépe je proto rostlinu umístit do polouzavřeného akvária, pokojové vitríny nebo vlhkého skleníku. Rosení je velmi prospěšné, v době letních veder se doporučuje provádět i několikrát denně. Zalévat výhradně dešťovou vodou(!), tvrdou vodu rostliny špatně snáší.
  • Substrát: Směs pro epifytní rostliny, např. směs nastříhaného rašeliníku, kousků borové kůry, polystyren, molitan a rašelina v poměru 1:2:2:1:0,5. Rostliny se nejčastěji umisťují do plastikových květináčů nebo do košů pro epifyty, ve kterých lépe prospívají, ale je nutné je častěji zalévat, neboť substrát snadněji vyschne.
  • Množení: Množení je možné semeny nebo řízky. Množení semeny je dosti náročné a zdlouhavé, běžně se takřka neprovádí, neboť láčkovky kvetou jen zřídka a navíc k tvorbě semen by bylo třeba současného rozkvětu samčích i samičích rostlin, což je v kultuře situace dosti nepravděpodobná. Při množení řízky se nejlépe na jaře (únor až březen) z rodičovské rostliny odřezávají vrcholové části v délce 20 až 30 cm, důležité je, aby spodní část odříznutého stonku byla již zdřevnatělá. Řízek se ošetří stimulátorem, dolní listy se odřežou a ostatní listy se zkrátí asi na polovinu až dvě třetiny původní délky. Řízky se sází do substrátu stejného jako pro dospělé rostliny, při zakořeňování je třeba zajistit teplotu asi 25 °C a spodní teplo, řízky zakoření asi za 4 až 10 týdnů. Pro zajištění vyšší vlhkosti vzduchu je dobré květináče s řízky uzavřít do igelitových sáčků, které se po několika týdnech částečně otevřou.
    Občas se láčkovky množí i hřížením, kdy se do stonku udělá zářez, který se ošetří stimulátorem a rostlina se ohne tak, aby se naříznuté místo mohlo obalit substrátem, který se udržuje stále vlhký. Když rostlina vypustí kořeny, oddělí se zcela a zasadí samostatně.
  • Poznámka: Za dobrých podmínek láčkovky velmi rychle rostou, při umístění rostliny do akvária nebo vitríny proto nepodceňte jeho velikost. Bujně rostoucí láčkovky lze v růstu poněkud omezit seřezáváním (nejlépe na jaře) - uříznuté části pak možno použít k množení.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Anonym napsal(a) dne 26.10.2014:
az na to ze na fotkach je N. x Mixta a nie Coccinea

Tereza Nedělová napsal(a) dne 5.3.2014:
Dobrý den!
mám doma už asi dva měsíce láčkovku, dostala jsem ji ale polooschlou a láčky jsem musela odstranit. Kytka už má nyní pouze jednu láčku a jiné nechtějí vyrůst. Rostlina je poměrně veliká (asi 30-40 cm vysoká a široká podobně) a ještě je květináč položený ve větším květináči (asi 50 cm), takže do akvária se asi nevejde. Nevím, jak docílit správné vlhkosti. Vitrínu by mi asi rodiče nekoupili. Poradíte mi, prosím? Předem děkuji za odpovědi.

Terulinka napsal(a) dne 3.1.2014:
Dobrý den. Nedávno jsem láčkovku přenášela a z jednoho láčku se mi omylem vylila ta voda. Květ teď uschne? Nebo bych tam mohla nalít obyčejnou dešťovou vodu? Nevím, co s tím.. Moc děkuji za rady :)

Pavla napsal(a) dne 16.8.2011:
Dobrý den,
mám láčkovku zhruba 3 měsíce, je velká a má zhruba 8 láček ale všechny mi v poslední době začínají shcnout..nevíte v čem by byl problém? Pravidělně zalévám (jen dešťovou vodou), mám ji pověšenou v koupelně pro větší vlhkost a stejně furt schnou..ale rostlina má pořád krásné zelené listy, problém je jen u láček. Klidně piště i na email. Předem moc děkuji za rady. Pavla

  • Anonym napsal(a) dne 10.10.2012:
    Ahoj Pavlo,

    mají ty láčky v sobě vodu? Rostou nové? Z mé zkušenosti tolik nezalévám (mnohem méně než např. u mucholapek, rosnatek či špirlic - ve vodě by tuším stát neměla), ale hodně rosím a mám ji v polouzavřeném akvárku. Pokud láčky v sobě tekutinu mají, zkus ji trochu přikrmit, abys ji pomohla narůst nové - stačí ji do nejzdravější láčky hodit trochu krmení pro akvarijní rybky (takových těch suchých peletek). Je to trochu divné, vím, ale (nejen) mě se to osvědčilo :) jen bacha abys to hodila do té vody a ne na lepkavou stěnu pasti.

Anonym napsal(a) dne 28.5.2011:
Dobry den, poridil jsem si lacovku ale bez lacku mam ji chvili. Za jak dlouho dorostou? Dekuji za odpoved

Jana napsal(a) dne 8.4.2011:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na to, když mi uschne láčka tak se odstřihává jen ta láčka nebo láčka i s listem????? odpoved mi pošlete prosím na email. Děkuji

Anonym napsal(a) dne 14.3.2011:
Dobrý den, chci se zeptat, jestli můžu láčkovku seříznout? Začíná se mi čim dál víc vytahovat do výšky a už přepadává...mám strach, že když jí seříznu, tak mi zahyne. Děkuji za odpověď

Dominika napsal(a) dne 12.11.2009:
dobrý dem mám láčkovku asi tak měsíc a najednou ji začali usichat květy a pak i listyza chvíli bude asi celá suchá co s ní mám dělat??děkuji za odpověd

Denisa napsal(a) dne 25.10.2009:
Dobrý den já mám láčkovku eprve chvilku a strašně ráda bych se jí věnovala,chci se zeptat,jestli nevadí když jí mouchy budu schánět já jako jestli je bude jíst děkuju za odpověd.

  • Lukáš Pošta napsal(a) dne 20.11.2010:
    Dobrý den, chytat mouchy můžete, ale musíte jí je dát živé.

  • Vasylyj napsal(a) dne 14.2.2011:
    to neni pravda nemusejí být živé.

Tomáš napsal(a) dne 20.7.2009:
Dobry den už my schne druhý list mám strach že mi láčkovka zahyne a chtěl jsem se zeptat jak mám odstranit suchý list s láčkovkou prosím odpovězte mi na muj e-mail

  • lukáš napsal(a) dne 1.10.2009:
    Dobrý den, pokud vám zasychají listy od spodu, tak je potřeba ji seříznout.

Tomáš napsal(a) dne 2.7.2009:
Dobrý den mám doma láčkovku a začínají jí usychat listy co se děje poradte mi co bych měl udělat napište na můj e-mail děkuji.

Michal napsal(a) dne 24.5.2009:
Láčkovku jsem dostal jako dárek,bouhužel jsem ji dostal ve vyloženě oschlém stavu (nezalétá víc jak týden,půda suchá na prach) . O láčkoch jsem ani nepřemýšlel,tušil jsem,že do týdne je po ní. ačal jsem ji zalévat (jsem tam jsem zapoměl,takže opět půda vyschla) . Zalévám velmi tvrdou vodou,nerosím,mám ji normálně u jížního okna a daří se jí víc než skvěle! Láčky jsou 1/3 plné (já tam nic nelil) a Už chytla cca 10 komárů :-) a dneska mi pomohla od masařky! Je to vděčná rostlina ,doporučuji!

Petra napsal(a) dne 27.10.2008:
U láčkovky mi začali zasychat láčky? Rosím 1x denně, substrát je stále vlhký. Rostlinu mám cca 3 měsíce, zasychání začalo tak před 1 měsícem. Co dělám špatně? Děkuji za odpověěď.

sarka napsal(a) dne 20.7.2008:
Dobrý den ještě bych jse chtěla zeptat jestli nevadí že je v lačkovce úzká dirka Děkuji Šárka

miki napsal(a) dne 20.7.2008:
Dobrý den chtěla by se zeptat jestli mohu odtrhnout uschlou láčkovku z listu děkuji miki

eva napsal(a) dne 23.4.2008:
dobrý den, chtěla bych se zeptat proč se mi u rostliny nechtějí dělat láčky i přesto že rostlina dobře roste. na novém listě vždy zárodek na láčku zaschne. děkuji

  • Libor Drobný napsal(a) dne 4.5.2008:
    To,že nová láčka zaschne je prostě jen tím,že rostlina nemá dostatečnou vlhkost....chce ji to dát do akvária nebo třeba igelitového pytle a rosit a rosit...tyhle rostlinky potřebujou vzdušnou vlhkost tak 80 %,jinak láčky neporostou...Ale růst může i v běžných pokojových podmínkách,jen nebude mít ty vytoužené láčky

Kaja napsal(a) dne 1.4.2008:
Dobry den, mam dotaz. Muze v lackach zustavat voda? Kvetinu casto rosim,tak asi proto jsou pasticky temer do pulky plne vodou. Je to v poradku? Diky
Kaja

  • Zdeněk Pazdera napsal(a) dne 1.4.2008:
    Myslím, že voda v láčce nevadí. Běžně jsou láčky (jsou-li v dobré kondici) naplněny až do 1/3 trávicí tekutinou, takže "voda" v láčce nemusí pocházet jen z rosení.

  • Jakub Mazanec napsal(a) dne 8.4.2008:
    nalevani vody do lacek nevadi, prodluzuje to jejich zivotnost, byt tim redime travici enzymy

  • Mark napsal(a) dne 16.7.2008:
    No nalévat do láček vodu není špatné ALE POZOR přelévat je aby byla voda až po okraj to je spatné voda by nemusela přesahovat půlku lačky.Ale doporučuje se menší půlka.

Nemáte oprávnění psát komentáře.