Mentha × piperita - Máta peprná

Slovensky: Mäta pieporná

Čeleď: Lamiaceae - hluchavkovité (pyskaté)

 

POPIS:

Druh vzniklý zkřížením máty vodní (Mentha aquatica) a máty klasnaté (Mentha spicata).
Vytrvalá, 40 až 80 cm vysoká bylina s nadzemními plazivými výběžky. Lodyha lysá nebo roztroušeně chlupatá, 4hranná. Listy vstřícné, úzce vejčité až podlouhlé, špičaté, řapíkaté, zubaté. Květy v hustých lichopřeslenech vyrůstajících z paždí listů, koruna světle růžová až světle fialová. Kvete v VII až IX.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR pěstována, velmi vzácně zplaňuje, vznikla zřejmě v západní Evropě, v současnosti pěstována v mírných klimatických pásmech celého světa.

LÉČITELSTVÍ:

Sbírají se listy (Folium menthae piperitae) nebo kvetoucí nať (Herba menthae piperitae) několikrát do roka vždy před rozkvětem. Droga se suší ve stínu co možná nejrychleji (při pomalém sušení hnědne) nebo za umělých teplot do 35 °C (při vyšších teplotách může docházet ke ztrátě silice).
Listy obsahují silici (1 až 2,5%) s hlavními složkami mentholem (asi 50% z obsahu všech silic), menthonem (asi 10%), menthofuranem, sabinem, piperitonem a dalšími a dále asi 5 až 6 % tříslovin, hořčiny a flavonoidy.
Máta peprná odstraňuje křeče a to zvláště v trávícím ústrojí, povzbuzuje vylučování trávících šťáv, působí protizánětlivě a svíravě. Dle J.A.Zentricha je vhodné ji použít i při nadýmání, podporuje funkci jater, snižuje bolestivost při nemocích trávícího ústrojí, příznivě ovlivňuje činnost slinivky břišní a žlučníku, mírně snižuje krevní tlak, inhalace jejích par je výborným prostředkem při zánětlivých chorobách dýchacích cest. Preventivně lze máty použít zejména u chorob žlučníkových a jaterních. V arabských zemích je oblíbený povzbuzující zelený čas s příměsí asi 5% máty peprné (u nás se prodává pod názvem Tuareg). Zevně lze máty použít v koupeli při nervových onemocněních, revmatismu a při kožních vyrážkách. Je-li podávána samostatně, připravuje se odvar z jedné až dvou kávových lžiček drogy na 200 ml vroucí vody, častěji je však podávána v kombinaci s dalšími bylinami. Máta by se nikdy neměla podávat dlouhodobě a v nadměrných dávkách. Zcela kontraindikována je u osob alergických na methol a u nemluvňat!

PĚSTOVÁNÍ:

Mátě se daří v teplých a slunných polohách, v lehčích, humózních a nevápnitých půdách s dostatkem vláhy. Množí se dělením trsů nebo řízky z výběžků.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Helena napsal(a) dne 27.8.2013:
Dobrý den, slyšela jsem, že se musí květy máty ostřihat. Dostala jsem už kvetoucí mátu, tak nevím, jestli mám květy ostřihat. Pokud ano, dají se květy máty také nějak použít? Děkuji H.

Veronika napsal(a) dne 9.6.2013:
Dobrý den, našla jsem u souseda v zarostlé zahradě mátu, má ale silnější listy, je vyšší. Chci se zeptat, jestli je jedlá :-),jestli existuje i máta nejedlá. Rostlinku, kterou jsem si pěstovala doma mi bohužel napadly svilušky, takže bych si ráda uloupila u souseda. Děkuji Vám za odpověď

Jitka napsal(a) dne 18.6.2012:
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda jsou všechny druhy máty určeny k vnitřnímu užití nebo zda jsou některé druhy určeny jen k dekoraci zahrady, popřípadě jaký druh je nejlepší na mátový čaj. Děkuji moc.

  • rarasek napsal(a) dne 24.6.2012:
    jen mata peprna myslim

  • Vladimír napsal(a) dne 27.6.2012:
    Určitě jsou všechny máty k vnitřnímu použití, nejlepší je asi máta kadeřavá dále se používá máta vonná,máta rolní,vodní,dlouholistá a přeslenatá. Chuťově nejlepší je máta peprná,která by se pro velmi silné působení neměla pít často jen při zdravotních problémech. Je i návyková jako třeba káva. U mnoha lidí je i alergie na mentol. Mám nejraději mátu kadeřavou u níž nejsou žádné kontraindikace a používá se již od středověku .bylinář Vláďa

Petra napsal(a) dne 24.5.2012:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je pravda, že mátu by neměli užívat lidé s vysokým krevním tlakem? Děkuji za odpověd :)

  • Katy napsal(a) dne 18.4.2013:
    To je hloupost, máta naopak působí tak, že tlak lehce snižuje, takže vysoký krevní tlak rozhodně není kontraindikací :)

Eliška napsal(a) dne 3.8.2011:
Dobrý den,ráda bych se zeptala jak nebo kde,v jakých podmínkách se suší máta.Na zahradě mám mátu a už jsem ji ostřihala ale ted nevím jestli ji mám dát na vzduch,do tmy nebo na světlo byla bych moc ráda aby jste mi poradili.Děkuji... :)

  • vláďa napsal(a) dne 3.8.2011:
    Máta peprná se velmi dobře suší někde kde proudí vzduch a lépe mimo světlo jako všechny léčivky.(např.na půdě zavěšená na šňůře)

gajdosa napsal(a) dne 3.11.2009:
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,je-li vhodný mátový čaj pro těhotné ženy.Pokud je kontraindikován u nemluvňat,měl by být kontraindikován i u gravidních žen,ne?Není možné,že ve vyšším stadiu těhotenství může vyvolávat děložní kontrakce?Děkuji za odpověď.

  • Rozárka napsal(a) dne 8.4.2010:
    máta by se neměla užívat od 26. tt kvůli předčasným stahům

Anonym napsal(a) dne 15.6.2009:
Ráda bych upřesnila, že máta užívaná v tuaregu je "nana-máta", pokud se nepletu, nikoli máta peprná.

Jana napsal(a) dne 12.8.2008:
Mám doma mátu peprnou. Jak se mám o ni starat, jaké je pro ni vhodné hnojivo, jka často ji hnojit a zalévat a kam ji umístit?

  • testerce napsal(a) dne 2.11.2008:
    Mátu také pěstuji, nejlépe se jí daří na zahrádce, mezi rostlinami, mimo květináč. Hnojiva jen minimální množství, skoro žádné nepotřebuje. Je to vlastně plevel, na zimu se stříhá až do minimální výšky, obroste na jaře.

Komentáře   

vláďa
# Mátavláďa 2017-09-17 12:18
U mát se dá sbírat celá nadzemní část listy stonky a květy. bylinář Vláďa
Danuše
# květ mátyDanuše 2017-09-04 14:56
Dobrý den,je květ máty vhodný na čaj?

Nemáte oprávnění psát komentáře.