Papaver rhoeas - mák vlčí

Slovensky: Mak vlčí

Čeleď: Papaveraceae - makovité

 

POPIS:

Jednoletá, 20 až 90 cm vysoká bylina, která roní mléko. Stonek málo větvený, odstále chlupatý. Spodní listy řapíkaté, horní přisedlé, peřenodílné až peřenosečné, úkrojky ostře zubaté, všechny střídavé. Květy na dlouhých, štětinatých stopkách, korunní lístky vzájemně překrývající se, červené, vzácně bílé, na bázi často s fialovou až černou skvrnou. Kvete v V až X.

STANOVIŠTĚ:

Rumiště, okraje komunikací, pole, štěrkoviště, preferuje půdy výživné, hlinité, zásadité až mírně kyselé.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR v teplejších oblastech hojně, směrem do vyšších poloh ubývá, nad přibližně 800 m n.m. se již nevyskytuje. Celkově roste v celé Evropě vyjma nejsevernějších oblastí, dále v Malé Asii, v severní Africe, zavlečen byl do Severní Ameriky, Austrálie a na Nový Zéland.

JEDY:

Obsahuje řadu alkaloidů, celkem je to asi 0,11 až 0,12%. Hlavním alkaloidem je rhoeadin (asi 0,06%) a dále alkaloidy allokryptopin, berberin, koptisin, isorhoeadin, papaverin, protopin, roemerin, sinaktin a další. Vedle toho jsou přítomny antokyanová barviva cyanin a mekocyanin, slizové látky, třísloviny, cukry a kyselina mekonová.
Přítomné alkaloidy mírně tiší bolest a způsobují uklidnění, rhoeadin vyvolává křeče. Při předávkování se otrava projevuje zvracením, únavou, bolestí břicha, v těžších případech se dostavují křeče a bezvědomí. Mák vlčí byl v minulosti užíván jako náhražka opia.

LÉČITELSTVÍ:

Obsažené látky: viz. předchozí odstavec.
Sbírají se korunní plátky z právě vykvetlých květů. Suší se ve slabé vrstvě (aby se nezapařily) ve stínu nebo za umělého sušení při teplotách do 35 °C. Drogu je nutno skladovat v dobře uzavřených nádobách a ve tmě.
Droga působí tlumivě na dýchací centra, takže je oblíbeným prostředkem proti kašli nebo chrapotu a vůbec při chorobách dýchacích cest (angína, bronchiální astma, akutní katar průdušek). Občas se také přidává do sirupů nebo čajových směsí, převážně však jen pro zlepšení jejich vzhledu. Podávání květu nemá žádných kontraindikací ani nežádoucích účinků, problematické však může být podávání odvaru z makovic.

Komentáře   

Jindřich F. Bobák
# Vlčí mákyJindřich F. Bobák 2015-07-14 14:58
Vlčí máky

Když kvetly u cest vlčí máky,
půlil se rok a prodlužoval den,
když červen klečel pod oblaky
a hlídal vodu nad jezem,
aby se z břehů nevylila,
poprvé jsi mě políbila.

Do vlasů jsem ti ten květ vpletl.
Ty tam jsou máky, ten tam jez…
Červen si někde cestu spletl,
nebo se chytil do želez,
po květnu horko červencové
z hlavy mi šedé vlasy zobe.

Nemáte oprávnění psát komentáře.