Geranium pusillum - kakost maličký

Slovensky: Pakost nízky

Čeleď: Geraniaceae - kakostovité

 

POPIS:

Jednoletá až dvouletá bylina. Lodyha bohatě větvená, 20 až 30 cm dlouhá, krátce a hustě chlupatá. Růžice přízemních listů dobře vyvinutá v prvním roce, řapíky až 10 cm dlouhé, hustě a krátce chlupaté, čepel dlanitě 7 až 9dílná. Lodyžní listy obvykle vstřícné, dlouze řapíkaté až téměř přisedlé, čepel podobná přízemním listům, chlupatá. Květy ve dvoukvětých vidlanech, korunní lístky 3 až 4 mm dlouhé, na vrcholu vykrojené, červenofialové, 3žilné. Kvete v V až XI.

STANOVIŠTĚ:

Pole, zahrady, parky, pastviny, pustá místa v sídlištích, rumiště, okraje cest, meze, pastviny, preferuje půdy vysýchavé až čerstvě vlhké, na živiny bohatší, slabě kyselé až slabě zásadité, písčité i hlinité, hlubší, ale někdy i kamenité, stanoviště světlá až polostinná.

ROZŠÍŘENÍ:

V ČR hojný v nižších polohách, nejvíce od nížin do pahorkatin, ve vyšších polohách, v lesnatých a málo osídlených lokalitách méně, maximálně přibližně do nadmořské výšky 700 m. Celkově roste v Evropě od Skotska, v Malé Asii, na Kypru, na Kavkaze, ve Střední Asii, snad i v Alžírsku a v Izraeli, zdomácnělý je v Severní Americe a v jihozápadním Grónsku, zavlečen byl do Chile, na Nový Zéland, ...

Nemáte oprávnění psát komentáře.