Upolín (Trollius) náleží mezi rostliny pryskyřníkovité (viz tam).

Roste na vysokých horách a pěstuje se též jakožto ozdobná květina v zahradách. Má lodyhu přímou, 1-2 st. vysokou. Kořen zastupuje časem místo čemeřice, od které se liší tím, že usušen jest velmi vláknatý. Odvar užívá se proti kurdějím.

Uzdenka pětiprstá (Gymnadenia conopsea) [pětiprstka], lodyha asi 1 st. vysoká, přímá, dutá; květy nachové, pořídku bílé; roste na lukách v střední a jižní Evropě; kvete v červnu a srpnu.

Bamboly jsou z obou stran jakoby dlaň na pět prstů rozdělené, odkud slove pětiprstice.

Potřebovala se také v lékařství. Odvar semena se potřebuje proti padoucnici.

Užanka lékařská (Cynoglossum officinale), kořen vřetenovitý, lodyha přímá, 2 st. vysoká, květy červené, nachové, bílé; roste podle cest a kvete v květnu a červnu. Nať třená zapáchá myšinou, potřebuje se i s kořenem v lékařství proti kašli, průjemu a krvotoku; zevně na rány.

Z kořene dělají se pilulky pro spaní (2-3 gr.). Nať po domě rozházená v místech, kde se krysy zdržují, vyhání tyto.

Užovník (Caladium) [Dieffenbachia, difenbachie, mramornatka], rostlina cizí, má několik druhů: jedovátý (C. seguinum) [Dieffenbachia seguine] roste na Antilách, obsahuje prudkou šťávu, leptavou, jedovatou; na plátně dělá skvrny nevypravitelné; užívá se proti vodnatelnosti a dně. Odvar slouží za obkladky neb lázně.

Druh jeden má listí, které obyvatelé požívají; též kořen jedí. Listy druhů jiných přikládají se rozmačkány na rány, zvláště na uštknutí jedovatých zvířat.

Nemáte oprávnění psát komentáře.