Adansonie1 neboli baobab2 (Adansonia digitata3 L.) jest mohutný strom připomínající silným kmenem a silnými, namnoze zprohýbanými, rozložitými větvemi náš dub. Oproti dubu má však dřevo velice měkké, porovité, tlustou kůru na povrchu stříbrošedou, veliké listy dlanitě rozděleny ve 3-9 elliptických, celokrajných lístků, a nádherné, až 15 cm v průměru široké, na stopkách spočívající květy podobného složení, jakého jsou květy našeho slezu. Patřit baobab do čeledi rostlin cejbovitých (Bombaceae), zpřízněných s rostlinami slezovitými (Malvaceae).

 

Baobab prstnatý - Adansonia digitata

Po odkvetení se stopky květní, původně jen asi 1 dm dlouhé, prodlouží na 5-10 dm a ze semeníku vyvine se plod podobný tlusté, 3-5 dm dlouhé, posléze zlatožluté okurce. Uvnitř jest plod rozdělen v několik přehrádek, které jsou vyplněny houbovitou dření a v té jsou uložena ledvinkovitá, leskle hnědá, moučnatá semena.

Baobab prstnatý - Adansonia digitata

Poněvadž záhy po odkvetení listy se stromů opadají, možno podivné plody, visící na dlouhých šňůrách, viděti již zdaleka. Strom jimi nabývá zajímavého vzezření.

Baobab prstnatý - Adansonia digitata

Baobab jest domovem v tropické Africe; v novější době však jej vysazují také ve Vých. Indii a v tropické Americe. Náleží k největším obrům v říši rostlinné.

Co do výšky nemůže se ovšem nikterak měřiti s wellingtonií a blahovičníky, ale co do tloušťky kmene a šířky koruny je často i předčí. Rostouť na západním pobřeží tropické Afriky stromy, jejichž kmeny jsou přes 10 m v průměru tlusté a jejichž silné větve koruny dosahují až přes 20 m délky. Stáří těchto obrovských stromů páčí se na tisíce let; mnohé z nich jsou ještě zcela zachovalé, z některých však zbyla pouhá kostra: kmen s několika nejsilnějšími větvemi ...

Užitek, jehož strom poskytuje domorodcům, jest rozmanitý: čerstvé listy jedí jako salát; sušené, na prášek rozemleté listy přidávají do pokrmů; z dužnatých plodů vyrábějí občerstvující nápoj; z lýka zhotovují silná pletiva, lana a pod. Vyhnilé, duté kmeny obrovských stromů jsou často domorodcům obydlím.

Baobab prstnatý - Adansonia digitataPozn. Jak už nahoře pověděno, náleží adansonie k rostlinám cejbovitým (Bombaceae), z nichž některé druhy, rostoucí v pustinách Brasilie, vytvářejí kmeny neobyčejně ztloustlé, podobné velikým baňatým láhvím. Že krajina, ve které takové stromy rostou, nabývá jimi zvláštního rázu, netřeba připomínati.

Také v západní Australii vyskytují se stromy s břichatě naduřelými kmeny, jimž domorodci říkají binky, Angličané bottle tree, t. j. stromy láhvové. Druhdy je řadili k adansoniím (Adansonia Gregorii Müll.), nyní však je řadí ku příbuzným rostlinám Iejnicovitým (Sterculiaceae) a nazývají je vědecky Brachychiton nebo Delabechia rupestrisLindl. Poněvadž obsahují v naduřelém kmeni po celý rok hojnost nakyslé šťávy, zastupují ve vyprahlých pouštích za doby sucha vodní prameny; domorodci je totiž navrtávají a šťavou, která z rány vytéká, hasí žízeň.

1Nazvána tak ku poctě franc. botanika Mich. Adansona, zemřevšího r. 1806. v Paříži.

2Tak zovou jej obyvatelé v západní Africe.

3Lat. digitatus = prstnatý, vzhledem k dlanito-dílným listům.

 

Nemáte oprávnění psát komentáře.