Kreveň obecná neboli strom kampešový(Haematoxylon2 campechianum L.) náleží k čeledi rostlin sapanovitých (Caesalpineae), které sice v naší květeně nejsou zastoupeny ani jediným rodem, ale mají blízké příbuzné v rostlinách motýlokvětých (Papilionaceae). Jest to strom prostřední výšky a neúhledného vnějšku, s hnědokorým kmenem obyčejně zkřiveným. Střídavé listy jsou sudozpeřené, skládajíce se ze 2-4 párů opaksrdčitých lístků.

Kreveň obecná - Haematoxylon campechianum

Libovonné drobné květy, sestavené do přímých úžlabních hroznů, mají 5četný nachový kalich, 5plátečnou bledožlutou korunu, 10 volných tyčinek a svrchní protáhlý semeník.

Plody jsou lusky, obsahující po 1-4 semenech.

Původní domov kreveně jest Mexiko, odkudž však rozšířila se kultura její i po ostatní Střední Americe, na ostrovy Západoindické, zejména na Jamajku, do Jižní Ameriky, ano i do tropické Asie.

Intensivně krvavě červené, na vzduchu však fialovící až černající jádro, t. j. dřevo zbavené běli a kůry, jest značně těžké i tvrdé a za čerstva zavání poněkud fialkami. Žvýkáme-li je, prozrazuje sladce natrpklou chuť a zbarvuje sliny fialově. Obsahujeť vedle pryskyřice a třísloviny bezbarvou látku haematoxylin, která se mění okysličením ve vzácné barvivo haematein. Za přispění mědnatých solí barví haematein modře, za přispění sloučenin železa a chromu barví černě, po případě tmavočerveně.

Do obchodu přichází jádro kreveně obecné buď v třískách, po případě v drtinách, nebo v polenech až 1 m dlouhých, vně modravě červených, uvnitř hnědočervených, a to pod jmenem kampešky nebo pod jmenem modré prizule, modrého dřeva (lignum campechianum, lignum haematoxyli, lignum coeruleum). V novější době uvádí se do obchodu místo dřeva barvivo samo, ze dřeva vytažené, nejčastěji v tmavohnědých koláčích a kulovatých hrudách. Nejlepší zboží kampešové dováží se do Evropy z poloostrova Yukatanu.

Kreveň obecná - Haematoxylon campechianum

Upotřebení kampešky jest rozmanité: barví se jí vlněné látky, přidává se do pokostových barev a červených inkoustův, a odvar z tříštiček i drtin kampešových doporučuje se nejen v Americe, nýbrž někde i v Evropě proti dětským průjmům a proti žloutence. O velikonocích užívají kampešky neboli prizule na barvení vajíček. Z větších kusů dřeva kampešového zhotovují nábytek.

Pozn. Příbuzný druh kreveně zvaný brasiletto (Haematoxylon brasiletto Krst.), rostoucí na jižním úpatí pohoří St. Marta (v severním cípu jihoamerické republiky Kolumbie), má listy pouze 2jařmé, řidčeji 3jařmé, s trnitými palisty. Zasluhuje zmínky proto, že barevné dřevo jeho přichází do obchodu pod jménem dřeva fernambukového, tudíž pod stejným jménem jako dřevo sapanů, s nímž se celkem shoduje.

1Nejlepší dřevo dávají stromy rostoucí na pobřeží zálivu Campechového, zvláště v okolí města Campeche na poloostrově Yucatanu ve Střední Americe.

2Slož. z řec. krev + dřevo.

 

 

 

Nemáte oprávnění psát komentáře.