Vytisknout
Kategorie: Fr. Polívka: Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí (rok 1908)
Zobrazení: 9442

Akacie neboli kapinice katechová1 (Acacia catechu Willd., Mimosa catechu Plenk) jest strom z čeledi rostlin citlivkovitých (Mimoseae), příbuzných s našimi motýlokvětými (Papilionaceae). Má vysoký, neúhledný kmen, oblé, od hákovitých, tvrdých palistů trnité větve a veliké, až přes 3 dm dlouhé, dvojnásobně sudozpeřené listy, složené z čárkovitých lístečků.

Akácie katechová - Acacia catechu

Mnohomanželné, drobné, žluté kvítky, skládající válcovité, stopkaté, úžlabní klasy, mají 4-5zubý kalich, 4-5plátečnou, často nazpět svinutou korunu, četné tyčinky z květů daleko vyčnívající a svrchní semeník o dlouhé, jednoduché čnělce. Plody jsou smáčknuté, až přes 1 dm dlouhé, vícesemenné lusky.

Kapinice katechová jest domovem ve Vých. Indii, zejména v zemích kolem zálivu Bengalského a na ostrově Ceyloně.

Dřevo a kůra tohoto stromu jsou proniknuty látkou zvanou katechu (kateču), která se často v trhlinách kmene hromadí. Vyvářením dřeva možno katechu získati čisté. ? tomu účelu rozřeže se dřevo na drobné kousky, k nimž se přimíchají často též nezralé lusky, a směs se vaří s vodou v kotli, až vznikne hustá temnohnědá kaše. Ta se procedí do jiného kotle a v něm se tak dlouho odpařuje, až schladnouc dává tvrdou, křehkou hmotu pryskyřičného lesku.

Katechu (angl. kutch, franc, cachon, v lékárnách succus catechu, terra japonica) jest ve studené vodě nerozpustné, v horké vodě však se rozpouští v červenohnědý hustý roztok. Poněvadž obsahuje kyselinu katechin a mnoho třísloviny, má velice trpkou, svraskující chuť. Přes to vše domorodci katechu od dávných dob rádi žvýkají, míchajíce je s pepřem betlovým, aby si utvrdili dásně. V lékárnách přidávají katechu do ústních vodiček a kloktadel; druhdy je doporučovali také proti průjmům.

Nejvíce katechu však se spotřebuje v koželužství a v barvírnách bavlněných a hedvábných látek. Za tou příčinou dováží se katechu ve velikých kusech již od staletí do Evropy (nejvíce do Anglie a Italie) hlavně z Pegu a Bengalska a to nejčastěji pode jménem katechu bengalského a kat. bombayského. Jeden kg katechu vydá v koželužství asi tolik jako 5-8 kg třísla dubového.

1V řeči domorodců východoindických znamená kate strom, chu šťáva.