Kalaba1 neboli pona obvejčitá(Calophyllum2 inophyllum3 L., Cal. calaba Jacq.) jest strom z čeledi rostlin terepovitých (Clusiaceae), tudíž z našich rostlin nejbližší třezalkám (Hypericum). Dorůstaje asi 10 m výšky, má šedokorý kmen, rozložitou korunu, vstřícné, krátce řapíkaté, obvejčité, 10-15 cm dlouhé a 6-7 cm široké, celokrajné, tmavozelené, jemně žilkované, kožovité, vytrvalé listy, z jejichž paždí jakož i z konců větví vyrůstají řídké hrozny úhledných, bílých, libovonných, pravidelných květův o 4listém, korunovitě zbarveném kalichu, 4plátečné koruně, četných tyčinkách a svrchním semeníku.

Domba - Calophyllum inophyllum

Plody jsou jednosemenné, kulovaté, posléze červené peckovice připomínající poněkud třešně; mají však vnější dužnatý obal mnohem slabší.

Pona obvejčitá jest domovem ve Východní Indii, na Javě a na některých ostrovech Tichého oceanu, rostouc tam dílem planě na pobřežích a ve vlhkých lesích, dílem jsouc pěstována. Jest však rozšířena též v Jižní Americe, na ostrovech Antillských a na Madagaskaru.

Strom tento skýtá užitek několikerý:

Z hořkých semen lisuje se polotekutý, zelenavě žlutý olej, jehož obsahují semena 40-50%. K maštění jídel se tento olej sice nehodí, poněvadž nepříjemně zavání a chová v sobě jedovaté součásti, ale na Východě se ho upotřebuje ke svícení jakož i k účelům lékařským, zvláště na kožní vyrážky a rheumatismus. Mimo to z něho vyrábějí svíčky a velice dobré, citronově žluté mýdlo, a přidávají ho do fermeží i do malířských barev. Ve Východní Indii mu říkají domba nebo njamplung.

Z trhlin kůry vytéká zelenavě žlutý vonný balšám, jehož domorodci - říkajíce mu takamahak - užívají na rány. Druhdy byl tento balšám dovážen i do lékáren evropských a to pod jménem takamahaku východoindického neboli balšámu mariánského (balsamum Mariae). V tropické Americe jím falšují balšám peruánský a kopajský.

Světlohnědé, tvrdé a při tom poměrně lehké dřevo ponové hodí se výborně na umělecké truhlářské práce. V novější době je přivážejí zejména z Nové Quiney i do Evropy pod jménem indického mahagonu.

Pozn. Vedle pony obvejčité rostou v tropech ještě jiné druhy pon, které dávají balšám, po případě olejnatá semena. Budiž z nich uvedena pouze:

Pona takamahaka (Calophyllum tacamahaca Willd.), rostoucí na Maskarenách a dávající takamahak neboli marianský balšám bourbonský.

Tak zv. takamahak západoindický (tacamahaca occidentalis) dává bursera plstnatá (Bursera tomentosa Jacq ).

1Pona zovou tento strom na Antillách, kdežto ve Východní Indii mu říkají kalaba.

2Slož. z řec. krása + list.

3Slož. z řec. nerv, žíla + list.

Nemáte oprávnění psát komentáře.