Puchratka kadeřavá (Chondrus crispus Lyngb., Fucus crispus L.) jest mořská rostlina náležející k chaluhám ruduchovitým (Florideae). Rostouc na skalnatých pobřežích Atlantického oceánu, vytváří keříčkovité, 4-15 cm vysoké trsy, složené z vidličnatě rozdělených, čárkovitých až lupenitých větví a větviček. Za čerstva jest nachově červená a rosolovitá, usušena však zežloutne a zchruplavčí. Na některých místech větví možno pozorovati ploché vyvyšeninky (výtrusnice), pod nimiž jsou uloženy ústroje rozmnožovací.

 

Puchratka kadeřavá - Chondrus crispusV horké vodě rozpouští se usušená rostlinka v rosolovitou kaši, kterou doporučují zvláště proti chronickým zánětům průdušnice. Mimo to jí však užívají k čištění piva i jiných tekutin. Z obou příčin dováží se sušená puchratka i do našich zemí. V drogueriích i v lékárnách ji prodávají pod domácím jménem karagén (alga carrageen, lichen caraghen); nebo jí říkají irský mech, poněvadž se k nám dováží hlavně z Irska, kde se na mořských pobřežích zvláště hojně vyskytuje a kde jí chudí obyvatelé též pojídají.

Vedle puchratky kadeřavé rostou na pobřežích mořských ještě jiné druhy puchratek, které dávají jedlé stélky. Budiž z nich uvedena alespoň puchratka bradavičnatá (Gigartina mammilosa Good.), která jest předcházející velice podobna a celkem se s ní shoduje, až na to že má větévky více méně žlabovitě prohnuté a výtrusnice vyšší, namnoze stopkaté. Vyskytuje se v týchž zemích jako puchratka kadeřavá, s kterouž promíchána přichází sušená též do obchodu.

Komentáře   

Mia Švecová
# Přání hezkého dneMia Švecová 2020-03-29 19:59
Jen všem přeji hezký den ;-)
Mia Švecová
# Přání hezkého dneMia Švecová 2020-03-29 19:59
Jen všem přeji hezký den ;-)

Nemáte oprávnění psát komentáře.