Vytisknout
Kategorie: Fr. Polívka: Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí (rok 1908)
Zobrazení: 11896

Aloe pravá (Aloe1 vera L.) vyhání z dužnatého kořene tlustou, jen několik dm vysokou, obyčejně prohnutou a později dřevnatějící, velmi zvolna rostoucí lodyhu, jejíž starší listy opadávají, zanechávajíce po sobě jizvy. V hořejší části lodyhy vytvářejí však dužnaté, mečovité, až přes 5 dm dlouhé, po kraji ostnitě zubaté, sivozelené listy hustý koš, z jehož středu vyrůstá jednoduchý, přes 1 m vysoký stvol ukončený bohatým hroznem žlutých květů.

Aloe pravá - Aloë vera

Složení květů jest podobné jako u hyacintu, s nímž aloe náleží do čeledi rostlin liliokvětých (Liliiflorae). Mají totiž trubkovité, 6klané okvětí, 6 tyčinek a svrchní semeník o jednoduché čnělce, dospívající v trojpouzdrou tobolku.

Aloë pravá pochází nejspíše z ostrovů Kanárských, jak souditi dlužno z okolnosti, že se tam vyskytuje planě. Roste však zplaněle také v záp. krajinách Středomořských (ve Španělích, v Itálii) a pěstuje se ještě s několika jinými druhy aloí2 i v jiných teplých zemích, ku př. v jižní Africe, na ostrovech Západoindických a ve Vých. Indii. U nás pěstují některé druhy aloí pro pěkný list jako rostliny dekorativní v kořenáčích.

Listy aloí obsahují léčivou, velice hořkou šťávu (succus aloë), proto je ve všech zemích, kde se aloë daří, rozmačkané nebo na podél rozřezané přikládají na rány, aby se dříve zahojily. Nechá-li se však z čerstvých řezů nebo z rozmačkaných listů tato šťáva vytéci a pak se nějakou dobu na slunci nebo nad ohněm odpařuje, ztuhne v křehkou, drobivou massu.

Massa tato slyne od starodávna jako osvědčený prostředek počisťovací; proto se prodává do lékáren a droguerií, kde z ní připravují prášek, pilulky, tinktury a extrakty.

Kromě toho užívá se aloësové drogy ještě k jiným účelům: připravují z ní na př. trvalá barviva, roztokem jejím v horké vodě postřikují mšice, aby zhynuly, atd.

Do obchodu přichází droga aloësová buď v kusech nebo v tenkých, průsvítavých tříštičkách a to v několika odrůdách, některé odrůdy jsou na povrchu lesklé (aloë lucida), jiné jsou na povrchu mdlé (aloë hepatica).

1Z arab. alloeh, hebr. halal = hořký, vzhledem ke šťávě listu.

2K ní náleží na př. aloë sokotorská (Aloë socotrina Lam.), al. divoká (A. ferox Lam.), al. klasnatá (A. spicata Thng), atd.