Vytisknout
Kategorie: Fr. Polívka: Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí (rok 1908)
Zobrazení: 6144

Mrštnoplod peřenolistý neboli jaborand1(Pilocarpus2 pinnatifolius3 Lem.) jest keř nebo stromek 1-3 m vysoký, na mladých větvích rezavě chlupatý. Lichozpeřené, až 5 dm dlouhé listy skládají se ze 3-7 kožovitých, podlouhle vejčitých, celokrajných, až 16 cm dlouhých lístkův a drobné, pravidelné, 5četné, nejčastěji nachové květy jsou sestaveny do štíhlých hroznů.

Pilokarpus - Pilocarpus pinnatifolius

Složení květů jest podobné jako u naší routy (Ruta graveolens L.), s níž mrštnoplod náleží do společné čeledi rostlin routovitých (Rutaceae).

Plody se skládají ze 3-5 jednosemenných měchýřků, které dozravše pukají na vnitřním švu a semena se z nich pružně vymršťují.

Mrštnoplod peřenolistý roste v tropické Americe, zejména v jižní Brasilii, Paraguayi a Uruguayi; pěstují jej však také v teplé Evropě, na př. na Rivieře.

Listy jeho a listy ještě některých jiných jihoamerických mrštnoplodův obsahují alkaloidy pilocarpin a jaborin, které jim dodávají slabě aromatického zápachu a ostré, hořké chuti. Asi od třiceti let přivážejí se tyto listy sušené pod jménem listů jaborandových (folia jaborandi) též do Evropy. V lékárnách z nich na předpis lékařův připravují léky, zvláště odvary, jež doporučují proti otylosti, ochrnutí plic a svědivosii. Kromě toho upotřebují lékaři v oční praksi praeparatu zvaného pilocarpinum hydrochloricum, který se z řečených alkaloidů, obsažených v listech jaborandových, připravuje ve způsobě bílých, hořkých, snadno rozpustných krystalků.

1V Brasilii nazývají jménem jaborand i různé prostředky pro pocení.

2V Brasilii nazývají jménem jaborand i různé prostředky pro pocení.

3Lat. pinnatifolius = peřenolistý.