Mlékovec užitečný neboli mléčný strom (Brosimum1 galactodendron2 Don., Galactodendron utile3 Humb.) jest mohutný, až 30 m vysoký strom z čeledi rostlin morušovitých (Moraceae), mající na lysých letorostech veliké, kožovité, podlouhle vejčité, celokrajné, střídavé listy o krátkých řapících. Z paždí listů vyrůstají jednoduché stopky, které se rozšiřují na konci v kulovaté, houbovité květní lůžko. Do tohoto lůžka jest až po čnělku úplně ponořen kvítek pestíkový a na povrchu jsou četné kvítky prašníkové. Kvítek pestíkový jest zastoupen semeníkem, jenž se sužuje, jsa jinak v lůžku úplně skryt, v jednoduchou čnělku o dvouklané blizně. Kvítky prašníkové jsou zastoupeny pouhými tyčinkami, které jsou tím pozoruhodný, že prašníky jejich se otvírají kolkolem obříznutě.

Mlékovec užitečný - Brosimum galactodendron

Plody jsou kulovaté, jednosemenné, zbobulené nažky.

Mlékovec užitečný jest charakteristickým stromem jihoamerické republiky Venezuely.

Kmen a větve jeho obsahují velice mnoho nasládlého mléka, jež z poraněných míst kůry vytéká. Proto nařezávají domorodci američtí stromy mléčné a chytají vytékající mléko do nádob, aby si na něm pochutnali. Chutná skoro tak jako mléko kravské, od něhož se liší hlavně tím, že jest lepkavé, že páchne poněkud balšámem, že se kyselinami nesráží a že jsouc vařeno vylučuje žlutavě bílou, voskovitou pryskyřici. Domorodci pijí toto mléko buď samo, syrové, jak je „načepují“ ze stromu, nebo ho požívají s maniokem a chlebem.

Voskovité hmoty, která se vařením z mléka mléčného stromu vyloučí, upotřebuje se k výrobě dobrých svíček.

Na ostrovech Antillských, na poloostrově Yukatanu a v Mexiku roste mlékovec obecný (Brosimum alicastrum4 Sw.), předcházejícímu druhu dosti podobný, z jehož mléka, které z mladších stromů jest rovněž poživatelno, dobývají kaučuku, a jehož listy krmí dobytek. Důležitější však jest tento strom svými plody, jejichž výživná jádra, chutnající jako lískové oříšky, pojídají v některých krajinách bud syrová nebo vařená a pečená místo chleba.

1Od řec. jedlý, jídlo.

2Slož. z řec. mléko + strom.

3Lat. utilis = užitečný.

4Z lat. alere = živiti, vyživovati.

 

Nemáte oprávnění psát komentáře.