Vytisknout
Kategorie: Herbář rostlin
Zobrazení: 12618

Hibiscus esculentus - ibišek jedlý (bamija, gombo, comboux, okra)

Syn.: Abelmoschus esculentus
Slovensky: Ibištek jedlý

Čeleď: Malvaceae - slézovité

 

POPIS:

Jednoletá, až 3 m vysoká bylina. Její listy jsou střídavé, dlanitodílně členěné, s 5 až 7 zubatými úkrojky. Květy jsou oboupohlavné, světle až jasně žluté, vyrůstají zpravidla jednotlivě v úžlabí listů. Plodem je až 20 cm dlouhá, podélně brázditá tobolka obsahující v 5 pouzdrech až 60 semen.

PŮVOD:

Původní je pravděpodobně v Indii (nebo v Africe?), pěstuje se ale takřka ve všech tropických a subtropických částech světa včetně oblasti kolem Středozemního moře (v Egyptě byl patrně pěstován již v době okolo 2000 let př. n. l.).

UŽITÍ: 

PĚSTOVÁNÍ:

Vzhledem k tomu, že ibišek jedlý nesnáší teploty pod 10 °C, lze jej v našich podmínkách pěstovat venku jen během nejteplejších letních dní, jinak musí být umístěn ve skleníku. Vyžaduje humózní, hlinitopísčitou, dobře propustnou půdu a teplé a slunné stanoviště. Semena se sejí během května do skleníku, případně do nádob v bytě.