Hibiscus syriacus - ibišek syrský

Syn.: Ketmia syriaca, Ketmia arborea
Slovensky: Ibištek sýrsky

Čeleď: Malvaceae - slézovité

 

POPIS:

Opadavý, až 3 m vysoký keř. Větve vzpřímené až rozložité, světle hnědé, v mládí huňatě chlupaté, později lysé. Listy řapíkaté, vejčité až kosočtverečné, často 3laločné až 3klané, na bázi klínovité, na okraji zubaté. Květy vyrůstají jednotlivě v paždí listů na krátkých stopkách, korunní lístky jsou obvejčité, až 65 mm dlouhé, u přírodních odrůd fialové, u kulturních odrůd světlejší, až téměř bílé, na bázi s tmavší kresbou, kališní lístky čárkovité, tyčinek velmi mnoho, jejich nitky jsou srostlé v trubku kryjící semeník. Plodem je tobolka. Kvete v VIII až IX.

PŮVOD:

Původní v Číně a Indii, pěstován je však téměř po celém světě, nejvíce v tropech a subtropech. U nás rovněž dosti běžně pěstován a v teplejších oblastech občas i zplaňuje.

PĚSTOVÁNÍ:

V Evropě se pěstuje od konce 16. století, v současnosti v řadě odrůd lišících se zbarvením květů nebo listů, řada odrůd je i plnokvětých. Vyžaduje vlhčí, humózní, výživné a propustné půdy a slunné a teplé stanoviště, špatně snáší silnější mrazy, proto je vhodné jeho kořeny na zimu chránit např. vrstvou listí. Množí se zelenými řízky (na jaře), kulturní odrůdy se nejčastěji množí roubováním, naopak přírodní odrůdy lze množit i semeny

DALŠÍ UŽITÍ: 

  • Listy z ibišku syrského se užívají jako náhražka čaje.
  • Bílé korunní lístky kulturních odrůd lze použít jako zeleninu.


Starší komentáře návštěvníků těchto stránek:

(Tyto komentáře byly vloženy do původní verze tohoto webového herbáře a není možné už na ně přímo reagovat. Svůj příspěvek však mužete vložit dole.)

Jan Rachůnek napsal(a) dne 8.6.2014:
Dobrý den , chtěl bych se zeptat jaký je rozdíl mezi Ibiškem Sůdánským a Ibiškem Syrským z hlediska využití v Bylinářství.

Adriana napsal(a) dne 23.4.2013:
chcem sa opýtať,môžem ibištek zostrihať,ked už začína pučať po zime?Nezastavím tým rast?Ďakujem

Ivana napsal(a) dne 30.7.2012:
chtěla jsem se zeptat, jestli mate někdo nějake zkušenosti s léčivými účinky ibišku syrskeho ,popř. poprosit o nějake receptíky...jo a lze používat i květ tohoto ibišku,nebo jen list??děkujii moc

  • Vendela napsal(a) dne 21.1.2014:
    Zdravím, ja kvety ibišku surové jem. Keď idem okolo, tak si odtrhnem a zjem. Vraj sú bohaté na zinok.

  • vláďa napsal(a) dne 25.1.2014:
    Paní Vendelo u nás je ibišek syrský znám pouze jako okrasná rostlina.Léčebně ho používá anglosaská medicína. Odvar z listí má močopudné účinky při zánětu ledvin,dále odhleňuje při zánětu průdušek a posiluje oslabený žaludek. Nálev z květů léčí ledviny a posiluje žaludek. Při vnějším použití se květy užívají jako oční lék,léčí svědění kůže a kožní nemoci. Odvar z kořene pomáhá při léčbě průjmu,úplavici,bolestech břicha a nadměrné menstruaci.
    bylinář Vláďa Vytásek

Compel Lubomír napsal(a) dne 14.9.2009:
Jo jo svatá pravda. Měl bych dotaz. Mám ůdajně též ibišek ale lístečky má více protáhlé a mladé jsou spíše žluté, okraje fialové a když narostou ještě větší tak list je zelený a okraje mají nádech fialový. Květ jsem ječtě neviděl, neboť jej pěstuji jako bonsaj. Je mu cca 10 let vysoký 17cm a v kmínku 2cm. Poznáte jej podle mého popisu nebo víte o nějakém odkazu? Děkuji Luboš

Dana napsal(a) dne 13.3.2009:
Zjímalo by mně, zda je lépe po odkvětu ibišku odstranit semeníčky či ponechat.Jestli třeba semeníky zbytečně svým zráním rostlinu nevysilují.Vysadilajsem si totiž v zahradě živý plot i ibišků různých barev a chtěla bych, aby co nejdřív vyrostly.Nepomohla bych jim tím?
Děkuji za odpověď.

  • kropca napsal(a) dne 23.4.2009:
    z ibišků mám živý plot již několik let a stříhám ho tak v únoru nebo březnu podle počasí. Semínka nechávám přez zimu pro ptáky. Stříhat se nebojte, čím více sříháte, tím lépe roste a kvete.

Iveta Martinková napsal(a) dne 28.4.2008:
Kedy sa môže ibištek presádzať?

  • janka napsal(a) dne 12.3.2009:
    ibisek mozete presadit najlepsie na jar,pokial nie je prave v kvete.moja maminka presadzala kvety v kazdom rocnom obdobi(okrem zimy)JANKA

Přidat komentář



Facebook